ua en ru

Закон про місцеві вибори нав'язує виборцям одного кандидата від партії, - Магера

Закон про місцеві вибори нав'язує виборцям одного кандидата від партії, - Магера Фото: Андрій Магера

На думку заступника голови ЦВК, встановлена система не є пропорційною

Згідно з прийнятим законом про місцеві вибори виборцям нав'язується один кандидат від партії на територіальному окрузі. Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив заступник голови Центральної виборчої комісії (ЦВК) Андрій Магера.

"Про цей закон (про місцеві вибори, - ред.) все дуже багато говорили. Але треба зазначити, що заявлена там пропорційна система з відкритими списками не є такою. Виборцю не дається вибір щодо кандидатів окремо взятої партії. Фактично, в територіальному окрузі виборцю нав'язується один єдиний кандидат від партії. І виборець має можливість голосувати за партію і одночасно голосувати за нав'язаного партією кандидата в цьому територіальному окрузі, або голосувати за іншу партію - разом з нав'язаним кандидатом у територіальному окрузі від іншої партії", - розповів Магера.

Він зазначив, що самовисування можливо тільки на виборах депутатів сільських і селищних рад, а також вибори сільських, селищних, міських голів та старост.

"Тобто, пропорційна система застосовується на виборах депутатів Верховної Ради Криму, депутатів обласних рад, міських рад і районних у містах рад", - підсумував він.

"Натомість кандидати в сільські, селищні ради висуваються альтернативним способом: місцевими організаціями партій або шляхом самовисування. Такий же механізм стосовно виборів сільських, селищних, міських голів та старост сіл і селищ", - додав Магера.

Нагадаємо, Магера також вважає, що вибори Луганської та Донецької обласних рад можна провести незважаючи на те, що більшість виборців проживає на окупованій території.