ua en ru

Закон про конфіскацію майна екс-чиновників є провокацією проти Порошенка, - експерт

Законопроект про особливий режим конфіскації майна колишніх чиновників, внесений народними депутатами від "Народного фронту", суперечить Конституції і є провокацією, спрямованою проти Президента Петра Порошенка. Так вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

"Найбільша помилка цього закону в тому, що він порушує такий основний принцип капіталістичного суспільства, як недоторканність приватної власності. У будь-якій європейській країні є правило: поки немає рішення суду, майно не може підлягати конфіскації. Це основа правосуддя, чи то європейського або американського. У разі прийняття закону будь-який інвестор із США, Європи або навіть Китаю просто не буде мати ніяких справ з Україною. Тому що в країну, де не дотримуються основи законодавства, немає захисту приватної власності, ніхто інвестувати не буде", - зазначив Охріменко.

Він вважає, що навіть якщо закон пройде, колишні чиновники зможуть звернутися до європейського суду і виграти справу.

"Це буде удар по Україні, тому що Україні доведеться відповідати за помилки таких депутатів. Я розумію, що депутати піаряться, скоро вибори, але я вважаю, що це абсурд", - зазначив він.

Охріменко порівняв закон про конфіскацію з законом про люстрацію, після прийняття якого корупції стало не менше, а більше.

При цьому, на думку експерта, законопроект був внесений з метою провокації.

"З одного боку, ми всі розуміємо, що його вносили з метою пропіаритися. Але подивимося, як відреагує, що скаже в даному випадку президент. Формально, якщо йти до кінця, то потрібно насамперед конфіскувати "Рошен". Але це абсурдно, навіть з точки зору здорового глузду", - вважає Охріменко.

Нагадаємо, проект закону про спеціальну конфіскацію майна №3025 був зареєстрований депутатами від "Народного фронту" Тетяною Чорновол та Олегом Барною. У ньому Верховній Раді України пропонують затвердити особливий режим конфіскації майна Віктора Януковича, Миколи Азарова, Раїси Богатирьової, братів Клюєвих, Віктора Пшонки та деяких інших колишніх чиновників, не чекаючи, поки суд винесе відповідне рішення.