ua en ru

Загорій: Україна повинна спростити процедуру надання гуманітарної допомоги

Загорій: Україна повинна спростити процедуру надання гуманітарної допомоги Фото: Гліб Загорій

У парламент внесено пакет законопроектів, який спрощує процедуру надання гуманітарної допомоги міжнародними та українськими донорськими організаціями. Про це заявив народний депутат Гліб Загорій під час презентації відповідних законодавчих ініціатив.

Зокрема, в пакет увійшли поправки до закону "Про гуманітарну допомогу", податкового та митного законодавства, а також новий закон "Про гуманітарну допомогу в кризових ситуаціях".


За словами Загорія, запропоновані проекти законів адаптовані до норм міжнародного права. Крім того, зазначив нардеп, гуманітарна допомога, що надається іноземними державами, буде надходити в Україну за спрощеною митною процедурою і звільнятися від сплати ПДВ.

"Наші законодавчі ініціативи вводять таке поняття, як кризова ситуація. При цьому процедура визначення кризової ситуації максимально спрощена", - сказав Загорій.

За його словами, спрощеними можут стати також і процедури реєстрації міжнародних і національних гуманітарних організацій, але, в той же час, законодавці передбачили і відповідальність донорів. Зокрема, буде збережено санітарно-епідеміологічний контроль над ввезеними продуктами харчування.

"Дуже важливо, що є донори, які можуть надавати допомогу. Наше завдання – допомогти на законодавчому рівні цей процес вдосконалити та спростити", - сказав Загорій, представляючи громадськості пакет законопроектів у Верховній Раді.

Крім того, до розробки пакету законопроектів автори залучили міжнародні організації. "Україна повинна використовувати накопичений світовий досвід регулювання гуманітарної допомоги", - заявила під час презентації глава Управління ООН з координації гуманітарних питань в Україні Барбара Манзі.

Як повідомлялося раніше, за даними Міністерства соціальної політики, у 2014-2015 роках гуманітарну допомогу Україні надали 57 країн світу, відправивши в Україну 27,4 і 36 тисяч тонн вантажів відповідно. Лідери з надання допомоги – Німеччина, Англія, США, Нідерланди, Польща, Швейцарія і Норвегія.