ua en ru

Затримка настання тепла - причина розширення площ під кукурудзу і соняшник, - УАК.

Прохолодна погода, що зберігається в Україні, перешкоджає початку посівної кампанії, повідомляє прес-служба аналітичного центру «УкрАгроКонсалт». У південних регіонах температура вночі все ще знижується до мінусових позначок. Тільки у деяких районах Криму фермери почали підготовку ґрунту, але сівба ще не почалася.

У минулому 2009 р. станом на 13 березня господарства південного регіону почали сівбу ранніх зернових культур, які були посіяні на площі близько 200 тис. га. На аналогічну дату 2008 р. було посіяно більш 400 тис. га ранніх зернових.

Експерти УАК вважають, що затримка настання тепла може стати однією з причин скорочення площ під ранніми зерновими культурами (ячмінь), на користь розширення площ під пізніми яринами (кукурудза, соняшник).

Минулого року під яровий ячмінь було відведено близько 3,7 млн га, кукурудзи - 2,2 млн га, соняшник - 4,3 млн га. За прогнозами УАК, в 2010 р. площі під кукурудзою можуть розширитися до 2,4-2,6 млн га, під соняшником до 4,4 млн га за рахунок скорочення посівів ячменю до 3,2-3,4 млн га.