ua en ru

Затримання посадовця СБУ є продовженням зірваної у 2017 операції НАБУ, - Ситник

Затримання посадовця СБУ є продовженням зірваної у 2017 операції НАБУ, - Ситник Фото: Артем Ситник (flickr.com/nab_ukr)

Йдеться про історію з нелегальною видачею іноземцям посвідки на проживання посадовцями міграційної служби

Нещодавнє затримання посадовця одного з міжрайвідділів Головного управління Служби безпеки України (СБУ) в Києві детективами Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) є продовженням спецоперації Бюро, яку було зірвано у 2017 році. Про це у ході брифінгу повідомив директор Бюро України Артем Ситник, передає кореспондент РБК-Україна.

"Вчора був затриманий працівник СБУ. Ця справа є продовженням справи, яка, як ви знаєте, була зірвана працівниками департаменту "К" СБУ в 2017 році. Тобто, якщо хтось думав, що другий підрозділ детективів, де працюють офіцери під прикриттям, був розгромлений, то це не є так, він надалі продовжує працювати. І вчорашнє затримання є показовим. Тож, вчорашнє затримання - це продовження цієї операції", - зазначив Ситник.

За його словами, посадовець отримав 47,5 тис. доларів. Ці гроші співробітник СБУ вимагав від громадян, які намагались отримати посвідку на проживання в Україні.

"Замість виявлення цих осіб, замість притягнення їх до відповідальності, брав по три тисячі доларів з цих громадян, які проживають в Україні на підставі фейкових документів. Для мене ця справа дала відповідь на багато запитань", - зазначив Ситник.

Директор НАБУ також зазначив, що підтримує позицію Василя Грицака у даному питанні.

"Разом з тим, я хочу сказати, що погоджуюсь з його (Грицак, - ред.) публічною позицією, що СБУ має займатись тими справами, якими має дійсно займатись спецслужба, а не займатись прикриттям незаконних мігрантів та прикриттям незаконного надання громадянства", - додав Ситник.

Нагадаємо, 24 квітня 2018 року співробітника головного управління СБУ у Києві було викрито на хабарі детективами НАБУ. Разом із посадовцем також затримано його посередника, вирішується питання про повідомлення їм про підозру та обрання запобіжних заходів. Бюро вважає, що посадовець СБУ міг діяти в складі злочинного угрупування.

Додамо, що у листопаді 2017 року Артем Стник заявив, що Служба безпеки України зірвала усі спецоперації НАБУ. Також Ситник розповів про негативні наслідки зриву спецоперації.

Йдеться про історію, коли 29 листопада 2017 року СБУ затримала агента НАБУ при спробі передачі хабара першому заступнику голови державної Міграційної служби Діні Пимахової. Агент НАБУ Юрій Боярський намагався передати першу частину хабара в розмірі 15 тисяч доларів.

За версією НАБУ, Діна Пімахова на посаді першого заступника голови Державної міграційної служби, діючи за попередньою змовою з іншими особами (можливо, з посадовцями СБУ), розробила злочинну схему, яка полягає в отриманні за винагороду іноземцями та особами без громадянства посвідки на постійне проживання в Україні, а також незаконної видачі їм паспортів та паспортів громадян України для виїзду за кордон. Наразі Пімахову звільнено з посади і розслідування триває.