ua en ru

За останній рік в Україні сформувалася повноцінна галузь відновлюваної енергетики, - огляд

За останній рік (з вересня 2010 р. по вересень 2011 р.) в Україні сформувалася повноцінна галузь відновлюваної енергетики, представлена сонячною, вітровою, малою гідроенергетикою і біопаливною галуззю. Про це йдеться у звіті, підготовленому Асоціацією учасників ринку альтернативних видів палива і енергії України (АПЕУ).

За даними АПЕУ, за вказаний період в секторі поновлюваної енергетики Україні були введені в експлуатацію об'єкти електрогенерації загальною встановленою потужністю понад 96 МВт, теплогенерації - більше 42 МВт.

Зокрема, в сегменті сонячної енергетики, до жовтня 2010 р. в Україні не було жодного крупного об'єкту генерації (галузь була представлена лише малопотужними побутовими системами). У жовтні 2010 р. в с. Джерельне (Сімферопольський р-н, АРК Крим) австрійська компанія Activ Solar вела в експлуатацію першу в Україні сонячну електростанцію потужністю 2,5 МВт. За подальших 11 місяців Activ Solar ввела в Криму в експлуатацію об'єкти загальною потужністю 65 Мвт, таким чином, загальна потужність сонячних електростанцій Activ Solar, підключених до мережі, на сьогоднішній день складає 67,5 Мвт. У 2011 р. Activ Solar планує довести потужності з промислового виробництва полікремнію на Запорізькому заводі напівпровідників, що належить компанії, до 3,8 тис. т.

Окрім проектів Activ Solar в Україні успішно реалізовано декілька невеликих проектів надахлових фотоелектричних систем загальною потужністю до 100 КВт. Також в 2011 р. український ринок сонячної енергетики став предметом підвищеного інтересу для зарубіжних інжинірингових компаній з Ізраїлю, Іспанії, Німеччини і США, і на даний момент на етапі реалізації знаходиться декілька сонячних електростанцій середньої потужності. В цілому станом на вересень 2011 р. загальна потужність сонячних електростанцій в Україні складає близько 67,6 МВт.

Ключовою подією останнього року для сектору вітрової енергетики став запуск в липні 2011 р. першої черги вітряного парку «Новоазовський» в с. Безіменне Новоазовського району на узбережжі Азовського моря (потужність першої черги 25 МВт, загальна потужність вітропарку складе 107,5 МВт). Зокрема, на об'єкті були інстальовані 10 вітрогенераторів німецької компанії Fuhrlander AG. Також грецька компанія Prenecon SA Prime Energy Construction SA планує реалізувати великомасштабний проект будівництва вітропарку загальною потужністю 1 000 МВт в Першотравневому, Роздольненському, Красноперекопському і Ленінському районах АРК. У свою чергу Eurocape New Energy Limited (Князівство Монако), що входить до складу міжнародного концерну Eurocape Group, має намір побудувати вітропарк потужністю більше 300 МВт в Приазовському районі (Запорізька обл.). Про свої плани побудувати вітропарки в Україні також заявили в 2011 р. українська компанія «Еко-Оптіма» (вітропарк близько 5 МВт на Західній Україні) і японська Toshiba (перша черга - 6 МВт в Криму). Станом на вересень 2011 р. загальна потужність працюючих вітропарків складає в Україні близько 110 МВт.

Українська компанія «Еко-Оптіма» також заявила про свої плани інвестувати в будівництво декількох об'єктів малої гідроенергетики. В цілому про свої наміри будувати малі гідроелектростанції в Україні за минулий рік заявило більше 10 компаній, в т.ч. зарубіжних. За вказаний період в Україні було введено в експлуатацію 14 нових об'єктів малої гідроенергетики загальною потужністю 3 МВт. За даними АПЕУ, в цілому станом на вересень 2011 р. в Україні експлуатується 64 малих ГЕС загальною потужністю більше 104 Мвт. Найбільшими операторами станцій є компанії «Новосвіт» і «Енергоінвест».

У сегменті виробництва твердого біопалива в період вересень 2010 р. - вересень 2011 р. потужності з виробництва твердого біопалива (паливних брикетів і пеллет) зросли в Україні на 270 тис. т в рік - до 950 тис. т. Головний внесок в дану динаміку, згідно з дослідженням АПЕУ, внесли маслоестракційні заводи, що встановили лінії гранулювання і брикетування лушпиння соняшнику загальною потужністю 250 тис. т в рік. Також, за даними Асоціації, за вказаний період в Україні було побудовано більше 30 крупних об'єктів теплогенерації на біомасі загальною потужністю 42 МВт і 4 біопаливних електростанції потужністю 3 МВт. Станом на вересень 2011 р. загальна потужність об'єктів теплогенерации на біомасі (відходи деревообробки, аграрні відходи) складає в Україні близько 64 МВт, електрогенерації - близько 4 МВт.