ua en ru

За останні два роки усиновлено на чверть менше дітей, ніж у попередні роки, - Янукович

Кількість дітей-сиріт зростає з кожним роком. Про це заявив президент України Віктор Янукович в ході Всеукраїнської наради з захисту прав дітей, передає кореспондент РБК-Україна.

"Мене як батька особливо хвилює питання про соціальний захист дітей-сиріт та дітей, які позбавлені батьківського піклування. В останні два роки кількість дітей, усиновлених громадянами України, постійно зменшується ... Інформацію про те, які діти чекають такої допомоги та усиновлення, знайти дуже складно"
Президент впевнений, що "нам необхідно краще інформувати громадян, залучати їх до цієї благородної справи. І це повинні робити ЗМІ ... ми повинні зробити все, щоб кожна дитина, позбавлена такої опіки була усиновлена громадянином України, залишився на батьківщині", - підкреслив глава держави .
За його словами, протягом останніх двох років прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу "взяли майже на чверть менше дітей, ніж у попередні роки. Хоча чотири роки обговорюється питання про реформування таких дитячих установ. Але результатів надто мало. Велика кількість доручення щодо поліпшення умов утримання дітей у таких закладах не виконуються ... Не дивлячись на збільшення витрат на утримання дитбудинків, ці кошти спрямовуються не на утримання сиріт, а на оплату праці працівників та персоналу цих установ. Тому настав час цільового фінансування дітей, а не інтернатів. Це поширений принцип у усьому світі: "діти ходять за дитиною", - повідомив президент.
Також Янукович поставив завдання "кардинально переглянути соціальний захист сім'єю, де виховуються інваліди або ж батьки є інвалідами. І ми вже підвищили соціальну допомогу таким дітям", - додав він.