ua en ru

За червень золотовалютні резерви України зменшилися, але панікувати не варто

Сьогодні Національний банк України повідомив, що золотовалютні резерви України (ЗВР) за підсумками червня 2014 р. склали 17,083 млрд дол. Це означає, що за місяць золотовалютні резерви України скоротилися на 4,56% (або 815,33 млн дол.), адже за підсумками травня 2014 р. ЗВР України становили 17,898 млрд дол.

Сьогодні Національний банк України повідомив, що золотовалютні резерви України (ЗВР) за підсумками червня 2014 р. склали 17,083 млрд дол. Це означає, що за місяць золотовалютні резерви України скоротилися на 4,56% (або 815,33 млн дол.), адже за підсумками травня 2014 р. ЗВР України становили 17,898 млрд дол.

Як повідомив РБК-Україна член ради НБУ Віталій Ломакович, зменшення резервів пов'язане з поточним обслуговуванням боргових зобов'язань України.

Голова правління Української міжбанківської валютної біржі, екс-голова правління Державного Ощадного банку Анатолій Гулей розповів більш детально.

"(E червні) було 3 операції: 2 млрд дол. - погашення боргу по Мінфіну (це за державними зобов'язаннями), близько 200 млн - це МВФ, Євросоюз надіслав більше мільярда - це надходження. В результаті вийшло 815 млн розбіжності. Тобто практично жодних операцій не відбувається із цими валютними резервами", - повідомив він РБК-Україна.

На думку економічного експерта Бориса Кушнірука, сума зменшення ЗВР не є критичною. Віталій Ломакович називає ситуацію "робочим процесом", який "не дає підстав для паніки". Анатолій Гулей також зазначає, що "така сума не є істотною", але додає, що "просто заповнити її дуже важко".

Очікується, що незабаром ЗВР України зростуть, але відбудеться це, як і у травні, за рахунок зовнішніх кредиторів. Йдеться насамперед про отримання другого траншу кредиту від МВФ. "Частина кредиту призначена для фінансової стабілізації в Україні шляхом розміщення коштів у золотовалютних резервах", - наголошує член ради НБУ Ломакович.

"Кошти траншу МВФ підуть на наповнення ЗВР. Частина коштів піде на наповнення ЗВР, а частина кредитів піде уряду, але, ймовірно, уряд конвертує ці кошти у гривню. Таким чином, ці кошти викупить Нацбанк", - зазначає Кушнірук.

Варто також зауважити, що НБУ не витрачає кошти ЗВР на підтримку курсу гривні, що також дозволяє зберігати певний рівень резерву.

Борис Кушнірук нагадав, що до зовнішніх зобов'язань України слід віднести і викуплений російською стороною транш євробондів на 3 млрд доларів, але суми виплат зараз невеликі (у червні Україна не платила за цими зобов'язаннями). Кушнірук зазначає, що Україна буде виплачувати ці кошти. "Цей документ може бути проданий будь-якому інвесторові за кордоном: якщо б ми не платили, то ми б не Росії не платили, а вже якомусь інвестору з Малайзії або США", - сказав експерт.

Незважаючи на думку, що панікувати із приводу скорочення ЗВР не варто, Україні все ж слід зробити висновки із ситуації із ЗВР і шукати інші можливості для їх поповнення крім позик. "Треба уряду більше працювати над тим, щоб не тільки чекати від МВФ надходження нових коштів, які є позиковими і їх доведеться віддавати з відсотками, а все-таки покращувати структуру зовнішньоторговельного балансу України для того, щоб ми мали позитивне сальдо товарообігу. Це, звичайно, за умови військової ситуації зробити складно, але треба було б уже передбачити конкретні шляхи реформування економіки. Розраховувати лише на кредити МВФ для поповнення ЗВР було б абсолютно неправильно", - вважає Віталій Ломакович.

Сергій Гвоздков