ua en ru

За роки незалежності з України було виведено в офшори 167 млрд дол., - Tax Justice Network

За роки незалежності з України було виведено в офшори 167 млрд дол. Про це говориться в результатах дослідження The Price of Offshore Revisited, проведеного неурядовою організацією Tax Justice Network, пише видання "Комерсант Україна".

Все, йдеться в дослідженні, в офшорах зберігаються світові активи на суму не менше 21 трлн дол. Ця цифра була отримана на основі розрахунків, що враховують дані МФВ і національних центробанків, тому не враховує ввезення в офшори матеріальних цінностей. З їх урахуванням сума ліквідних цінностей може становити 32 трлн дол.

Лідером з вивезення капіталу є Китай - за 40 років з нього було виведено 1,19 трлн дол. На другому місці знаходиться Росія, відтік капіталу з якої почався лише в 1990 р., - з тих пір з країни пішло 798 млрд дол. В топ-5 також входять Південна Корея (779 млрд дол.), Бразилія (520 млрд дол.) і Кувейт (496 млрд дол.). Україна знаходиться на 9-му місці, істотно поступаючись Аргентині (8-е місце, 399 млрд дол.). За 21 рік незалежності з України було виведено 167 млрд дол. Замикає топ-10 Казахстан з сумою 138 млрд дол.
Заявлена сума виведених з України коштів перевищує обсяг валового внутрішнього продукту за 2011 р. (165,2 млрд дол.), крім того, вона більш ніж удвічі більше обсягу державного боргу на кінець червня - 60 млрд дол. Українські економісти частково довіряють розрахунками Tax Justice Network.

"Економісти більш консервативного спектру часто називають такі цифри завищеними, однак список лідерів з виведення капіталу не викликає сумнівів. Україна дійсно входить в десятку країн, звідки капітали йдуть в офшори, тим більше наведені цифри по Україні виглядають цілком реалістично", - заявив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

"Висновок в офшори 167 млрд дол. за 21 рік означає, що кожен рік з української економіки йшло по 8 млрд дол. Це цілком вірогідні розрахунки", - визнає директор Інституту економіки і прогнозування НАН України Валерій Геєць. Втім, за його словами, частина цих коштів повернулася назад у вигляді іноземних інвестицій і кредитів, а також фінансування виборчих проектів.

Домогтися повернення капіталу практично неможливо.

"Очевидно, що велика частина коштів було виведено в офшори ще в 1990-е роки, коли норми FATF були не такі жорсткі, а рівень тінізації української економіки - особливо високим. Тому через більше десяти років простежити шляхи виведення капіталу буде дуже важко", - визнає Устенко.

Організація Tax Justice Network, утворена в 2003 р., є коаліцією економістів лівого спектру. Вона займається вивченням наслідків ухилення від сплати податків, у тому числі через офшори. Членами організації є в основному європейські економісти, а її штаб-квартира знаходиться в Лондоні.