ua en ru

Південна Осетія планує провести референдум про входження в РФ

Південна Осетія планує провести референдум про входження в РФ Фото: Леонід Тібілов

Південна Осетія хоче возз'єднатися "з братньою Росією"

Президент Південної Осетії Леонід Тібілов в ході зустрічі з помічником Президента Росії Владиславом Сурковим заявив про своє рішення ініціювати проведення референдуму з питання входження Південної Осетії до складу Російської Федерації, передає "Інтерфакс".

"Сьогоднішні політичні реалії такі, що ми можемо зробити свій історичний вибір. Повинні возз'єднатися з братньою Росією і на довгі століття забезпечити безпеку і процвітання Південної Осетії та її народу", - сказав Тібілов.

Він зазначив, що проведення референдуму необхідно з юридичної точки зору, зважаючи на особливості республіканських референдумів, що відбулися в 1992 і 2006 роках.

"Якщо в 1992-му році жителі Південної Осетії погодилися з рішенням Верховної ради республіки від 1 вересня 1991 року про возз'єднання з Росією, то на референдумі 2006 року громадяни виступили за збереження статусу незалежної держави. Незважаючи на те, що ідеєю референдуму 2006 року була незалежність від Грузії, а не від якої-небудь іншої держави, з правової точки зору результати референдуму 2006 року нівелюють результати референдуму 1992 року. У зв'язку з цим необхідно обов'язково проведення нового референдуму з питання входження до складу Російської Федерації", - заявив Тібілов.

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ України засуджує ратифікацію Росією договору "Про союзництво та інтеграції" з самопроголошеною Південною Осетією.