ua en ru

Южаніна розповіла, за яких умов знизять мито на ввезення в Україну автомобілів

Южаніна розповіла, за яких умов знизять мито на ввезення в Україну автомобілів Фото: Ніна Южаніна (РБК-Україна)

Вона закликала владу та автолюбителів до компромису

На думку голови податкового комітету Верховної Ради Ніни Южаніної, зниження мит і зборів на ввезення транспортних засобів з-за кордону має бути економічно обґрунтованим. Про це вона розповіла в інтерв'ю "Новому Часу".

"Всі мита та податки в Україні мали і мають на те економічне обґрунтування. Ми повинні зрозуміти і отримати від Міністерства економіки висновки щодо того, який економічний майбутнє у нашої автомобілебудівної галузі", - сказала вона.

За словами Южаніної, для того, щоб прийняти рішення про зниження ввізних мит комітет парламенту повинен отримати від Асоціації міст, від інших міністерств, пов'язаних з розрахунками, дані про пропускну спроможність українських доріг. Виходячи з цих даних у європейських країнах встановлюють або знімають обмеження на ввезення автомобілів.

Крім того слід звертати увагу на вік транспортних засобів, що ввозяться на територію України, оскільки старі моделі автомобілів завдають істотної шкоди довкіллю та екології.

"Нам часто наводять дані спираючись на досвід країн Євросоюзу, мовляв, там існують нульові ставки на акциз, відсутні будь-які податки при ввезенні автомобілів. Але ми знаємо про те, який високий екологічний податок там існує для автомобілів, які доходять до певного віку", - заявила Южаніна.

Вона підкреслила, що вирішення цієї проблеми не повинно бути вигідним або зручним для однієї із сторін, а має бути компромісним.

Нагадаємо, за даними Державної фіскальної служби, за січень-липень 2017 року обсяги митного оформлення вживаних авто зросли у 5 разів порівняно з відповідним періодом 2016 року.

В результаті за неповний рік дії закону до бюджету надійшло 3,8 млрд гривень митних платежів.