ua en ru

ЮНЕСКО створить фонд захисту об'єктів культурної спадщини в зоні військових конфліктів

ЮНЕСКО створить фонд захисту об'єктів культурної спадщини в зоні військових конфліктів Фото: Франція надасть фонду захисту об'єктів культурної спадщини ЮНЕСКО 30 млн доларів

Понад 40 країн створять фонд обсягом у 100 млн доларів

Франція і Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ) заявили про створення фонду обсягом у 100 млн доларів для захисту об'єктів культурної спадщини, яким загрожують дії екстремістів і військові конфлікти. Про це пише DW.

Наголошується, що майже 40 інших країн і міжнародних організацій приєдналися до ініціативи.

Як зазначає видання, про створення фонду було оголошено наприкінці дводенної конференції в Абу-Дабі, яка проходила під егідою ЮНЕСКО. Захід було організовано за ініціативою кронпринца шейха Мохаммеда Заїда аль-Нахайяна і президента Франції Франсуа Олланда.

"Конфлікти завдають непоправної шкоди цінних об'єктів спадщини в Сирії, Іраку, Малі та багатьох інших країнах", - йдеться в заяві про створення фонду керівника відомства з питань туризму і культури Абу-Дабі Мохаммеда аль-Мубарака.

Франсуа Олланд на конференції, говорячи про дії екстремістів зазначив, що "такий фанатизм є атакою на цивілізації і тим самим на єдність людства". Зокрема, Франція вже пообіцяла надати фонду 30 млн доларів.

На кошти з фонду планується створити "безпечні гавані" для збереження пам'яток культурної спадщини, яким загрожує небезпека через конфлікти, а також для їх транспортування і відновлення.

Нагадаємо, ЮНЕСКО внесла пивну культуру Бельгії в список спадщини.