ua en ru

ЮНЕСКО закликає владу відтворити в Межигір'ї національний заповідник

У Києві планується донорська конференція для збору коштів на відновлення Києво-Межигірського Свято-Преображенського козацького монастиря на місці екс-резиденції "Межигір'я" екс-Президента України Віктора Януковича. Про це заявив представник Фонду ЮНЕСКО в Україні, координатор проекту Олексій Рижков на громадських слуханнях в Київській облраді.

За його словами, ідея про відновлення монастиря, який бере свій початок ще з часів княгині Ольги, була піднята українською діаспорою на засіданні Генеральної Асамблеї ЮНЕСКО ще два роки тому в Парижі, де отримала схвалення.

За словами Рижкова, відновити монастир пропонують не вперше. У 2008 році ініціатива відтворення святині і прохання про заборону приватизації Межигір'я містилися у зверненні райради за ініціативою її голови Ярослава Москаленка (нинішній нардеп від "Волі народу") до тодішнього Президента Віктора Ющенка. Але, як відомо, при президенті Ющенку проблема заборони приватизації Межигір'я не була вирішена.

Зазначається, що, на жаль, і сьогодні визначенню дати проведення конференції заважає відсутність плану відновлення монастиря з боку української влади.

Виникають також труднощі через невизначеність в питанні підпорядкування Межигір'я. На сьогодні, нагадав Рижков, незважаючи на чинну постанову Верховної Ради про передачу Межигір'я в державну власність, територією комплексу керують і займаються на її території підприємницькою діяльністю особи, що не мають відповідного мандату від влади і суспільства.

В цілому Рижков переконаний у необхідності створення Межигірського національного історико-культурного заповідника, який обов'язково повинен бути внесений у реєстр Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Фото - звернення Вишгородської райради за ініціативою її голови Ярослава Москаленка (нинішній нардеп від "Волі народу") до екс-Президента Віктора Ющенка

ЮНЕСКО закликає владу відтворити в Межигір'ї національний заповідник