ua en ru

ЮНЕСКО прийняла резолюцію щодо ситуації в Криму

ЮНЕСКО прийняла резолюцію щодо ситуації в Криму Резолюцію підтримали 19 країн

Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) прийняла резолюцію щодо ситуації в Автономній Республіці Крим. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив народний депутат від "Блоку Петра Порошенко", уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Джемілєв підкреслив, що з урахуванням того, що 12 голосів "за" було достатньо, резолюція, запропонована постійним представництвом України в ЮНЕСКО, була підтримана 19 країнами, зокрема Францією, США, Японією, Мексикою, Албанією, Італією та іншими країнами.

За його словами, голосування відбулося, навіть незважаючи на те, що днем раніше росіяни поширили серед представництв всіх країн в ЮНЕСКО листівку на 8 сторінках про те, як нібито "добре і радісно живеться на окупованій території".

"Від початку і до кінця вся ця листівка - суцільна брехня. Докладно коментувати кожну їх видумку окремо не вистачить часу", - заявив Джемілєв.

"Сьогодні ж, під час обговорення проекту постанови, представники Російської Федерації не стали поглиблювати дискусію і не стали озвучувати свої брехливі дані про ситуацію в Криму", - зазначив парламентарій.

За словами Джемілєва, згідно з прийнятим за пропозицією української делегації рішенням ЮНЕСКО допоможе в організації конференції за участю представників країн-членів організації і різних спільнот. З метою висвітлення стану справ у Криму в різних галузях будуть обговорені питання захисту культурної спадщини, освіти, мовної політики, свободи ЗМІ та безпеку журналістів та інші.

"Власне, на цій конференції, у нас буде більше можливості розповісти про ситуацію, що склалася в окупованому Криму. А за її результатами, сподіваємося, вже буде розроблено чіткий план координації дій, за яким ЮНЕСКО зможе моніторити стан справ в Криму", - наголосив Джемілєв.

Нагадаємо, в жовтні 2014 р. ЮНЕСКО підтвердила приналежність Криму Україні.