ua en ru

Ю.Тимошенко закликає лідерів опозиції до спільного плану дій та до створення "надпартійних комітетів захисту України”, аби протистояти рішенням влади.

Екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко закликала лідерів опозиції визначити спільний план дій для протистояння політиці Президента В.Януковича. Лідерка БЮТ запевняє, що не претендуватиме на лідерство в опозиційному русі.
"Я пропоную провести круглий стіл усіх лідерів опозиції, де немає лідерів, де немає головуючих, де зібрались люди, які координують свої дії", - заявила Ю.Тимошенко в ефірі "5 каналу".
Раніше лідер "Громадянської платформи" Анатолій Гриценко заявляв, що претензії Ю.Тимошенко на лідерство в опозиції лише розколюють її.
Подібні заяви робив також лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк, а екс-президент Віктор Ющенко критикував саму лідерку БЮТ, вважаючи, що якби вона стала президентом, то поступки України Росії були б не меншими, ніж поступки нової влади, повідомляє BBC.
Юлія Тимошенко також закликала створювати "надпартійні комітети захисту України" з метою протистояти рішенням влади.
"Нам треба наполегливо і послідовно демонструвати, що країна не сприймає такої якості політики. Є інша альтернатива - не робити нічого. І тоді Янукович зрозуміє, що з країною можна робити все, що завгодно", - сказала Ю.Тимошенко у телеефірі.
Лідерка БЮТ також вкотре висловилася за необхідність дострокових виборів парламенту. Вона каже, що владу до цього має змусити народ. Тимошенко вважає, що нові вибори можливі лише у разі, коли "опозиція і народ створять єдину команду".
Разом з тим, лідерка БЮТ не називає правових механізмів, на підставі яких можливе проведення дострокових виборів. Вона визнала, що сценарій 2007 року, коли опозиція склала 150 мандатів і таким чином Верховна Рада України стала нелегітимною, тепер неможливий через ухвалу Конституційного суду.
Водночас, інші механізми Юлія Тимошенко не називає, лише апелюючи до народу, який, як вона переконана, може усунути владу, передає BBC.