ua en ru

Ю.Хіврич: Тарифи на послуги теплопостачання мають бути встановлені до 1 березня 2011 р

В ході селекторної наради з регіонами, перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Юрій Хіврич наголосив на необхідності завершення процесу встановлення тарифів на послуги теплопостачання органами місцевого самоврядування до 1 березня 2011 р. Про це повідомляє прес-служба Кабінету міністрів України.

Ю.Хіврич повідомив, що підготовлено та передано на розгляд уряду проект указу Президента України, яким буде затверджено утворення державного регулятора - Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг, до повноважень якого належатиме встановлення тарифів на теплопостачання, водопостачання та водовідведення.

Крім того, Ю.Хіврич поставив завдання керівникам обласних державних адміністрацій взяти під контроль розрахунки за газ окремих підприємств комунальної теплоенергетики, які не виконують положень постанови Кабінету міністрів №1082 щодо запровадження рахунків зі спеціальним режимом використання. Адже з 391-го підприємства, які мають договірні стосунки з ДК "Газ України" в опалювальному сезоні 2010-2011 рр., 18 підприємств не виконують зазначених вимог. Тому рівень розрахунків за газ на таких підприємствах значно нижчий середнього показника. Зокрема, у Дніпродзержинську - 32%, Калуші - 20%, Бердичеві -16%.

Нагадаємо, загальна заборгованість підприємств ТКЕ за газ за період 2000-2010 рр. сягає 9,311 млрд грн. Її, за оцінками фахівців, можна порівняти за обсягом з безкоштовним споживанням газу всіма підприємствами комунальної теплоенергетики протягом одного року. За опалювальний сезон 2010-2011 рр. заборгованість підприємств комунальної теплоенергетики України за спожитий газ вже становить 4,052 млрд грн. Рівень розрахунків - 44%. Найнижчий рівень оплати за газ (за даними на 1 лютого 2011 р.) допустили в АР Крим - 31%, Волинській, Луганській обл. - 36%, Закарпатській - 28%, Київській, Дніпропетровській обл. - 39% та Донецькій - 38%.