ua en ru

Ю.Хіврич: Кабмін і НБУ лібералізують іпотечне кредитування фізосіб

Уряд спільно з Національним банком України (НБУ) проводить роботу з лібералізації підходів по іпотечному кредитуванню фізичних осіб через ВАТ "Ощадбанк" та ВАТ "Укрексімбанк". Про це на сьогоднішньому засіданні парламенту заявив заступник міністра з питань регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Юрій Хіврич, передає кореспондент РБК-Україна.
"Урядом спільно з Національним банком України проводиться робота щодо лібералізації підходів по іпотечному кредитуванню фізичних осіб через 2 державних банки, ВАТ" Ощадбанк "та ВАТ" Укрексімбанк ", які на даний час мають достатньо власних ресурсів для цього", - зазначив Ю.Хіврич.
Крім того, він повідомив, що на даний час "вже є можливість отримати кредити забудовниками та іпотечні кредити фізичними особами".
«На сьогоднішній день статутний капітал державного іпотечного установ складає 2,2 млрд грн. Разом з тим, у державному бюджеті 2011 передбачено надання гарантій уряду за зобов'язаннями Державної іпотечної установи на суму 1 млрд грн», - підкреслив Ю.Хіврич, - «Отримані державною іпотечною установою гроші будуть спрямовані на рефінансування первинних банків для кредитування ними забудовників з метою будівництва об'єктів житлового призначення, а також для кредитування фізичних осіб з метою придбання житла в цих об'єктах. Ставка рефінансування банку становить на сьогодні 11% річних».