ua en ru

Йеллен офіційно вступила на посаду голови ФРС США

Джанет Йеллен прийняла присягу в якості нового голови ради керуючих Федеральної резервної системи (ФРС) США.

Джанет Йеллен прийняла присягу в якості нового голови ради керуючих Федеральної резервної системи (ФРС) США, говориться в повідомленні ФРС. Вона змінила на цій посаді Бена Бернанке, який керував американським Центробанком з 2006 р.

Йеллен, яка раніше обіймала посаду віце-голови ФРС, була висунута на посаду голови Президентом США Бараком Обамою в жовтні 2013 р. Сенат конгресу США затвердив її 6 січня 2014 р.

Йеллен обрана головою Федерального резерву на строк до 3 лютого 2018 р. У 100-річної історії ФРС це перша жінка-керівник, і до того ж одна з небагатьох представниць слабкої статі в світі, очолили центробанк (інший такий приклад - глава Банку Росії Ельвіра Набіулліна).

Новий керівник Федрезерву розглядається як прихильник більш м'якою, ніж більш жорсткої монетарної політики: Йеллен вважає, що заради зниження безробіття можна допустити навіть тимчасове прискорення інфляції. Будучи віце-головою ФРС, вона відкрито підтримувала агресивну стимулюючу політику під час і після глобальної фінансової кризи. Крім того, саме вона вважається автором комунікаційної "реформи" ФРС, завдяки якій американський центробанк став розкривати набагато більше інформації про своїх прогнозах і наміри.

Йеллен належить продовжити курс на згортання безпрецедентною стимулюючої політики ФРС, відомої під назвою "кількісне пом'якшення" (QE). Цей шлях обіцяє бути непростим, оскільки припинення стимулюючих заходів може підірвати довіру до американської економіки, але і зволікати з нормалізацією грошово-кредитної політики теж не можна - одним із ризиків QE є розкручування інфляції.