ua en ru

Яценюк розпорядився зупинити розрахунки за закуплену в зоні АТО електроенергію

Яценюк розпорядився зупинити розрахунки за закуплену в зоні АТО електроенергію

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк дав доручення припинити розрахунки за закуплену в зоні антитерористичної операції електроенергію. Про це він заявив сьогодні під час засідання Кабінету міністрів України, передає кореспондент РБК-Україна.

"Мною дано доручення - зупинити всі фінансові перерахунки у сфері електроенергетики, поки ми не зрозуміємо, за що ми платимо: за електроенергію, яка постачається терористам або за електроенергію, що поставляється на територію України для громадян України. Я вимагаю від НКРЕ та Міністерства енергетики створити алгоритм. Сплачується тільки за ту електроенергію, яка постачається на територію, контрольовану Україною", - заявив Яценюк.

Також прем'єр розпорядився оприлюднити дані про те, скільки коштів витратила Україна на постачання електроенергії та газу на територію Донбасу, підконтрольну бойовиками.

"Також я прошу опублікувати загальні дані щодо обсягу коштів, витрачених Україною на постачання електроенергії і природного газу на території, які тимчасово знаходяться під контролем терористів. Міністерству фінансів під час доопрацювання закону про бюджет вжити заходів щодо компенсації коштів, які сплачені з цієї території на користь "Нафтогазу та "Енергоринку", - заявив Яценюк.

Нагадаємо, за даними Міненерго, рівень оплати спожитої електроенергії в Україні знизився до 80%.

Повідомлялося, що в зоні АТО споживають до 1 млрд кВт.год електроенергії на місяць, за який не здійснюється оплата.