ua en ru

Яценюк просить ГПУ розслідувати звернення Мінкультури до УГКЦ

Лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк закликає генерального прокурора Віктора Пшонку порушити кримінальну справу щодо чиновників Міністерства культури за втручання в питання свободи слова та віросповідання українців. Про це він заявив на сьогоднішньому брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я звертаюся до генерального прокурора з тим, щоб прокуратура терміново відкрила кримінальне провадження щодо посадових осіб Міністерства культури, які порушили закон і Конституцію, і втрутилися у святая святих - на свободу віросповідання. І впевнений, що віруючі всіх церков незалежно від того, яка церква, будь храм і на якій мові йде богослужіння, стануть на захист нашого загального права молитися там, де ми хочемо, йти в ту церкву, в яку ми хочемо", - сказав Яценюк.

Нагадаємо, на початку січня керівництво Мінкультури звернувся до глави УГКЦ з проханням забезпечити дотримання законодавства про проведення публічних богослужінь і вказало на те, що священики повинні мати дозвіл на проведення служінь в таких місцях, як Майдан Незалежності в Києві.

У свою чергу глава УКГЦ Святослав (Шевчук) заявив, що вперше за час незалежності України прозвучала офіційна загроза припинення діяльності релігійних організацій УГКЦ, та запевнив, що їх Церква не є учасником політичних процесів.