ua en ru

Яценюк пропонує Порошенку і Гройсману ввести посади держсекретарів міністерств

Яценюк пропонує Порошенку і Гройсману ввести посади держсекретарів міністерств Джерело фото:Reuters

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пропонує Президенту України Петру Порошенку та спікеру Верховної Ради України Володимиру Гройсману ввести посади державних секретарів міністерств та скоротити посади заступників міністра. Про це йдеться в проекті "Плану відновлення України на 2015-2017 рр.", який є у розпорядженні РБК-Україна.

Цей проект розроблений Кабінетом міністрів України та має бути підписаний Яценюком, Порошенком та Гройсманом.
Згідно з документом, для побудови ефективної системи центральних органів виконавчої влади необхідно оптимізувати процес прийняття рішень міністерствами та відомствами ,яке буде досягатися через чітке визначення та відповідальності кожного міністерства та центрального органу виконавчої влади.

"Одним із важливих кроків у цьому напряму буде введення посад державних секретарів міністерств та відповідно скорочення політичних посад заступників міністра, а також укрупнення департаментів міністерств із посиленням відповідальності та збільшенням повноважень їх керівників, відповідно до задач та сфер відповідальності державного органу", - йдеться в документі.

Згідно з проектом плану, реформа державної служби передбачає також скорочення кількості держслужбовців на 3% і в результаті обмеження витрат на їх утримання в межах 10,2% ВНП (з врахуванням скорочення кількості держслужбовців у 2014 р. на 27 тис. одиниць).

Нагадаємо, Яценюк також пропонує Порошенку і Гройсману реформувати Кабмін, ввівши посаду держсекретаря.

Зазначимо, в 1999 р. в апараті Кабміну також була посада держсекретаря. Згідно з указом Президента № 1574/99, державний секретар очолював секретаріат Кабінету міністрів та забезпечував його діяльність, а також діяльність прем'єр-міністра України, віце-прем'єр-міністрів.

Посада держсекретаря Кабінету Міністрів України була введена поряд з посадами державних секретарів міністерств відповідно до указу Президента України від 29.05.2001 р. № 345/2001 замість посади урядового секретаря Кабміну. Пізніше ця посада була скасована.

Проте у 2010 р. тодішній міністр Кабінету міністрів Анатолій Толстоухов в уряду Миколи Азарова знов запропонував створити посаду державного секретаря, який мав керувати персоналом Кабміну.

Нагадаємо, 11 грудня 2014 р. народні депутати підтримали проект постанови № 1330 "Про програму діяльності Кабінету міністрів України". За відповідне рішення проголосували 269 нардепів з 226 мінімально необхідних.