ua en ru

Яценюк повинен вилучити з законопроекту №4309 пункт про підвищення рентної ставки на ЗРС, - Волинець

Внесена у Верховну Раду норма про підвищення з 6% до 8% рентної плати за видобуту руду може повністю зупинити гірничо-збагачувальні та металургійні комбінати. Про це заявив голова Федерації металургів України Сергій Біленький.

"Те, що сталося за одну ніч, коли Кабмін нишком підвищив рентну плату для рударів це інакше як свавіллям назвати неможливо. Якщо народним депутатам у принципі дорога Україна і вони не хочуть масових виступів з боку звільнених працівників ГЗК вони не повинні завтра голосувати за цей законопроект", - заявив Біленький.

Він пояснив, що норма в законопроекті №4309а про підвищення рентної ставки на ЗРС з'явилася в ніч з вівторка на середу. При цьому було знижено рентну плату для нафтовиків. Причому, останнє відбулося після того, як близько 1000 АЗС "Укрнафта", "Авіас", "Сентоза", що належать групі "Приват", припинили минулого тижня відпускати нафтопродукти.

Проти законопроекту виступив і голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець. "Те, як приймаються ці закони, як Кабмін шарахається з боку в бік говорить про те, що уряд віддав вкрай сирий і непідготовлений документ. Депутатом не слід голосувати за такі заходи. Якщо прем'єр-міністр Арсеній Яценюк дійсно хоче врятувати економіку, він повинен вилучити пункт про підвищення рударям і вугільникам рентної ставки. Платити повинні повинні ті, у кого є надприбутки - нафтовики і газовики", - каже Волинець.

Нагадаємо, що сьогодні на сайті Верховної Ради з'явилася нова редакція законопроекту №4309а в якій були знижені рентні ставки для видобувачів нафти і підвищені ставки для виробників ЗРС.