ua en ru

Ярославський увійшов у ТОП-25 найбагатших і найвпливовіших українців

Харківський мільярдер Олександр Ярославський увійшов у ТОП-25 найбагатших і найвпливовіших українських бізнесменів. Про це повідомляє видання "Власть денег", який представив рейтинг.

"Власть денег" зазначає, що активи власника групи DCH оцінені в 900 млн дол.

Відхиливши пропозицію нової влади стати губернатором Харківської області, "тіньовий патріот", як називає Олександра Ярославського видання, вважав за краще займатися розвитком бізнесу. А не "з'ясовувати стосунки зі старою владою", під впливом якої бізнесмену довелося розлучитися з ФК "Металіст" і однойменним стадіоном. "Я переконаний, що для того, щоб бути патріотом своєї малої або великої батьківщини, не обов'язково бути мером, губернатором або займати якусь іншу посаду", - відповів Ярославський на звернення харків'ян, які просили його очолити регіон.

У бізнесі ж, як пише "Власть денег", основний принцип Ярославського "дешево купити - дорого продати" і життєве кредо "все продається", приносять свої плоди. Так, купивши в свій час 14% спірних акцій "Київстару" за 5 млн дол., він через п'ять років продав їх за 65 млн дол.; придбавши "УкрСиббанк" за 20 млн дол., через десять років продав банк французам за 350-400 млн дол.; аналогічна різниця в ціні купівлі та продажу була і при відступленні 25% МГЗ Олегу Дерипасці і 75% "Росави" Костянтину Жеваго. За таким же принципом його бізнес будувався і в останні чотири роки - так, на думку цитованих виданням експертів, Дмитро Фірташ неабияк переплатив за черкаський "Азот".

Видання відзначає, що в останні роки Ярославський розвивав два напрямки бізнесу, не виключено, що теж на продаж. По-перше, девелоперський бізнес із замкнутим циклом (п'ять гранітних кар'єрів, виробники будматеріалів, будівельна компанія, торгові центри і готель), по-друге, аеропорт з власною авіакомпанією ("Авіалінії Харкова" зараз в основному займаються чартерами, але очікується їх вихід на регулярні рейси і збільшення перевезень до 2016 р. до приблизно 1 млн пасажирів на рік). Крім того, він продовжував скуповувати те, що погано лежало. Наприклад, купив за 10 млн дол. 30% девелопера "XXI Століття" (до кризи цей пакет оцінювався в 300-350 млн дол.), забрав за борги три ТРЦ мережі "Караван".

Завершуючи публікацію про бізнесмена, видання "Власть денег" цитує Ярославського. "У мене періодично виникало бажання жити в Америці, потім хотілося жити в Лондоні, потім в Швейцарії. Так я добрався до Мартової. І зрозумів, що крім Мартової я більше ніде жити не хочу" (Мартова - це село під Харковом, де розташована резиденція бізнесмена, - Ред.).