ua en ru

Японії потрібні 50 млрд дол. для пом'якшення наслідків зростання податків

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе може зіткнутися з політичним опором протягом декількох місяців, оскільки заплановане підвищення податку з продажу може уповільнити економічне зростання.

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе (на фото) може зіткнутися з політичним опором протягом декількох місяців, оскільки заплановане підвищення податку з продажу може уповільнити економічне зростання. Про це повідомляє телеканал "Росія 24".

Аналітики, опитані Bloomberg, оцінюють шанси економіки Японії скотитися в четверту рецесію з 2008 р. в 30%. Пов'язано це з підвищенням податку з продажів з 5% до 8% в квітні наступного року. Японії буде необхідний новий пакет стимулюючих заходів в об'ємі 5 трлн ієн (50 млрд дол.), для того, щоб пом'якшити наслідки зростання податків.

Читайте також: Уряд Японії повідомив про скорочення дефляції в країні

Уповільнення зростання може пошкодити репутації Абе, який пообіцяв відродити економіку Японії. При цьому невиконання обіцянки по податках може підірвати довіру до обіцянок Японії впоратися з високим борговим навантаженням.

Розділення в правлячій партії вже помітне. Структурні реформи, які включають вступ в Транс-Тихоокеанське партнерство, очолюване США, можуть відкрити можливості по посиленню конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції Японії. Але деякі політики вже заявили, що виступатимуть проти вступу країни до партнерства.

Читайте також: Результати парламентських виборів у Японії - Абе продовжить відновлювати економіку

Примітно, що податок з продажів в 2015 р. повинен вирости до 10%.

Нагадаємо, що ВВП Японії в I кварталі виріс на 4,1% в річному виразі. Міністр фінансів Японії Таро Асо заявив, що уряд прийме вирішення про підвищення податків після другої оцінки зростання ВВП в II кварталі. Друга оцінка має бути опублікована 9 вересня, а перша очікується 12 серпня.

Востаннє Японія підвищувала податок з продажів в 1997 р., коли він був підвищений з 3% до 5%, а економіка країни після цього занурилася в 20-місячну рецесію.

Судячи з усього, уряду знадобляться додаткові кошти, тому Абе може відкласти скорочення податків на корпоративні доходи до 2015 р., коли податок з продажів буде підвищений в 2 рази.