ua en ru

Янукович вніс до ВР законопроект про ратифікацію угоди з ЄС про спрощення візового режиму

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 0015, ініційований Президентом України Віктором Януковичем, яким пропонується ратифікувати угоду з ЄС про спрощення оформлення віз. Текст законопроекту "Про ратифікацію угоди між Україною і Європейським союзом про внесення змін до угоди між Україною та Європейським співтовариством про спрощення оформлення віз" опублікований на офіційному сайті ВР.

Законопроектом передбачається ратифікація угоди між Україною та ЄС про внесення змін до угоди між Україною та Європейським Співтовариством про спрощення оформлення віз, яка була підписана 23 червня 2012 р. в Брюсселі.

Згідно з положеннями угоди розширюються категорії громадян України, які мають право на спрощене оформлення безкоштовних і багаторазових віз. До них, крім іншого, будуть відноситься представники організацій громадянського суспільства або молоді люди, які беруть участь у заходах, організованих неприбутковими організаціями.

Також удосконалюється порядок оформлення віз для журналістів, визначаються чіткі терміни дії багаторазових віз (5 років), встановлюється можливість термінового оформлення віз (протягом 3 діб) особам, що проживають на значній відстані від місця подачі візового клопотання (за умови сплати термінового консульського збору - 70 євро), вводиться безвізовий режим поїздок для громадян України, які користуються біометричними службовими паспортами.

"Імплементація угоди сприятиме подальшій лібералізації візового режиму з Європейським Союзом, розвитку контактів між громадянами України та держав-членів ЄС, створення основи для майбутнього впровадження стороною ЄС повноцінного безвізового режиму для громадян України", - йдеться в пояснювальній записці до проекту закону.

Відзначимо, аналогічний законопроект вже вносився в парламент, однак був відкликаний в грудні 2012 р.

Читайте також: Під час саміту Україна-ЄС сторони підпишуть низку двосторонніх договорів.