ua en ru

Янукович ветував закон про біометричні паспорти

Президент України Віктор Янукович ветував закон № 10492 "Про єдиний демографічному реєстрі", яким передбачалося введення біометричних паспортів в Україні. Відповідна інформація розміщена на офіційному сайті Верховної Ради України (ВР).

Відповідно до закону, паспорт громадянина України має виготовлятися у формі карти, яка містить безконтактний електронний носій інформації.

У паспорт повинна вноситься наступна інформація: назва держави, назва документа, прізвище, ім'я особи, стать, громадянство, дата народження, місце народження, оцифрований образ особи, оцифрована підпис, унікальний номер запису в реєстрі, номер документа, дата закінчення терміну дії документа, дата видачі документа, уповноважений суб'єкт, що видали документ.

Відзначимо, Рада прийняла відповідний закон 2 жовтня 2012 р. До другого читання до закону було внесено поправки першим-віце-прем'єром Валерієм Хорошковським, якими, по суті, і було введено поняття біометрії в закон.

Як раніше заявляв представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв "прийняття закону про біометричні паспорти - це серцевина лібералізації візового режиму з ЄС. Цей закон Україна повинна була прийняти давно ... Далі ми перейдемо на імплементаційних стадію безвізового режиму з ЄС".

Відзначимо, текст пропозицій Президента до відповідного закону на сайті ВР відсутній.