ua en ru

Янукович затвердив стратегію інтеграції ромів в українське суспільство до 2020 р

Президент України Віктор Янукович затвердив стратегію захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 р. Відповідний указ № 201/2013 опублікований сьогодні, 8 квітня 2013 р., на офіційному сайті голови держави.

Водночас, Кабінету міністрів України (Кабміну) доручається в 6-місячний термін затвердити план заходів з реалізації стратегії.

"На відміну від більшості національних меншин роми не мають власної державності. Ромська національна меншина є другою за чисельністю національною меншиною, яка зазнала геноциду під час Другої світової війни. Дискримінація ромів у деяких державах Європи спричинила послаблення їх інтегрованості та маргіналізацію. Все це призвело до того, що ромська національна меншина є найбільш соціально вразливою національною меншиною в Європі. Інтеграція в українське суспільство ромської національної меншини на сьогодні є соціально значущим питанням", - йдеться в документі.

Очікується, що реалізація стратегії допоможе створити умови для виконання рекомендацій Європейського союзу з метою лібералізації візового режиму для України, забезпечити інтеграцію циган в українське суспільство, покращити соціальні умови їх проживання, підвищити освітній рівень та попередити дискримінацію ромської національної меншини.

За даними перепису населення від 2001 року, в Україні 47,6 тис осіб позначили себе як роми. Найбільш компактно цигани проживають у Закарпатській, Донецькій, Дніпропетровській, Одеській, Харківській та Луганській областях.

Читайте також: Українці переживають почуття "помірного відчуження" до представників інших рас, етносів і національностей