ua en ru

Янукович вимагає у суді ЄС визнати його усунення незаконним

Колишній Президент України Віктор Янукович вимагає у суді ЄС визнати його усунення з посади незаконним і скасувати санкції Європейського Союзу проти нього.

Екс-Президент України Віктор Янукович вимагає в суді ЄС скасувати санкції Європейського Союзу проти нього і визнати його відсторонення від посади незаконним. Про це йдейться в його позові до Суду Європейського Союзу у Люксембурзі від 14 травня 2014 р., текст якого оприлюднений у понеділок, 4 серпня, в офіційному журналі ЄС.

Так, Янукович вимагає скасувати введені проти нього 5 березня санкції Євросоюзу, які передбачають заморожування рахунків у європейських банках і заборона на в'їзд у ЄС, називаючи їх помстою ЄС за його відмову від євроінтеграції України.

Також у позові Янукович протестує проти того, що у рішенні про санкції його названо "екс-Президентом" і називає себе "легітимним" і "демократично обраним" Президентом України, а перехідний уряд - "незаконним". Позивач стверджує, що, запровадивши санкції проти нього, Європейський Союз "намагався догодити" перехідному уряду, аби він погодився на тісніші відносини з ЄС.

Крім того, колишній Президент України вважає замороження його рахунків у ЄС неправомірним, адже "на момент запровадження санкцій проти нього українські правоохоронні органи не вели слідство за підозрою у незаконному відчуженні державних коштів та виведенні їх за кордон". Крім того, Янукович вважає, що блокування його активів є "порушенням права власності, гарантованого Хартією основних прав Європейського Союзу".

Зазначимо, також аналогічні позови до Суду ЄС подали сини Януковича - Віктор і Олександр.