ua en ru

Кадрова чистка в СБУ: Янукович провів низку призначень у структурі спецслужби

Президент України Віктор Янукович сьогодні, 2 вересня, підписав низку указів, якими здійснив чергові кадрові призначення у Службі безпеки України (СБУ), очолюваній від січня ц.р. новим головою Олександром Якименком.

Президент України Віктор Янукович (на фото праворуч) сьогодні, 2 вересня, підписав низку указів, якими здійснив чергові кадрові призначення у Службі безпеки України (СБУ), очолюваній від січня ц.р. новим головою Олександром Якименком (ліворуч).

Так, начальником Головного слідчого управління СБУ був призначений Максим Ленко, йдеться в указі глави держави 496/2013 від 2 вересня.

Зазначимо, що Ленко народився в 1976 р. у Горлівці Донецької обл., з 1999 р. працював в органах прокуратури в Донецькій обл. Із 25 березня ц.р. обіймав посаду заступника прокурора Києва.

Новий начальник з'явився і в департаменті господарського забезпечення СБУ. Ним став Володимир Кіптенко, випливає з указу №495/203 від сьогодні.

Крім того, Президент змінив керівників управлінь СБУ у ряді областей:

- у Житомирській обл. замість Олександра Наумова начальником управління СБУ призначено Романа Семенченка;

- у Вінницькій обл. замість Сергія Ратієва начальником управління СБУ став Вадим Запорожець;

- у Чернігівській обл. замість Валерія Кріпака начальником управління СБУ призначено Олександра Довженка;

- у Харківській обл. начальником управління СБУ замість Володимира Вишневського став Вадим Пащенко;

- у Херсонській обл. замість В'ячеслава Савченка начальником управління СБУ призначено Олега Річка;

- у Закарпатській обл. управляти СБУ буде Михайло Феделеш замість Геннадія Грищенка;

- в Одеській обл. начальником управління СБУ замість Володимира Туріци призначено Едуарда Вакуленка.

Нагадаємо, в середині травня Президент провів низку кадрових змін у керівництві управлінь СБУ в чотирьох областях: Полтавській, Чернівецькій, Сумській і Хмельницькій.

Раніше, на початку квітня, Янукович призначив головою управління СБУ в Івано -Франківській обл. Андрія Кміту, а начальником ГУ СБУ в Києві та Київській обл., утвореного напередодні за указом Президента шляхом об'єднання двох управлінь, став полковник Олександр Щеголєв.

Кадрові зміни в системі СБУ при новому керівництві тривають від самого початку року. Так, наприкінці лютого заступником голови СБУ - начальником главку з боротьби з корупцією та оргзлочинністю Центрального управління СБУ був призначений Сергій Черних, який прийшов з іншої силової структури - МВС.

Як відомо, Янукович у січні ц.р. доручив новопризначеному голові СБУ Олександру Якименку та екс-голові цього відомства Ігорю Калініну, який став згодом радником Президента України, зайнятися спільною роботою з реформування спецслужби.