ua en ru

Янукович візьме участь у Вільнюському саміті 28-29 листопада

Президент України Віктор Янукович візьме участь у саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі 28-29 листопада 2013 р. Про це заявив сьогодні прем'єр-міністр України Микола Азаров.

Президент України Віктор Янукович (на фото) візьме участь у саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі 28-29 листопада 2013 р. Про це заявив сьогодні прем'єр-міністр України Микола Азаров, повідомляє Reuters.

Зокрема, за словами Азарова, Янукович планує обговорити з європейськими лідерами можливі тристоронні переговори щодо економічних проблем України, до яких також буде залучена Росія.

Зазначимо, урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький заявив сьогодні, що в українському уряді не виключають, що за ті кілька днів, які залишилися до саміту у Вільнюсі, рішення про паузу в євроінтеграції ще може бути переглянуте.

"Ми завжди сподіваємося до останнього моменту, що буде позитивний розвиток. І взагалі те, що між Україною та Європейським Cоюзом сьогодні набагато більше, ніж просто угода, тобто відносини розвиваються у багатьох сферах. І я думаю, що ми не можемо втратити те, що було напрацьовано за останні п'ять років, і ту ступінь довіри, взаєморозуміння. Тому я думаю, що навіть якщо це не буде підписано у Вільнюсі, то це питання найближчого часу для того, щоб оформити підписання угоди, над якою ми працювали стільки років", - зазначив П'ятницький.

При цьому керівник моніторингової місії Європейського парламенту в Україні, колишній Президент Польщі Олександр Квасьнєвський вважає, що Європейський Союз повинен надати Україні більш вигідну угоду, яка допоможе економіці країни.

Нагадаємо, 21 листопада Кабінет міністрів України припинив підготовку до підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом, яке збиралися затвердити на вільнюському саміті "Східне партнерство" в кінці листопада. Також уряд розпорядився відновити активний діалог з Росією та іншими країнами Митного союзу і державами СНД щодо пожвавлення торговельно-економічних зв'язків з метою збереження і зміцнення спільними зусиллями економічного потенціалу. Представники Росії і ЄС звинуватили один одного в шантажі України з цього питання.

Через це країну охопили акції протесту. В неділю, 24 листопада, в Києві мітингували проти рішення уряду близько 100 тис. осіб.