ua en ru

Янукович пропонує виплачувати пенсію українським пенсіонерам в Ізраїлі в сумі 1,5 тис. грн щомісяця

Президент України Віктор Янукович пропонує виплачувати українським пенсіонерам, які проживають в Ізраїлі пенсію в сумі 1,5 тис. грн щомісяця, а також пропонує зараховувати страховий стаж, набутий на території України та Ізраїлю, при призначенні допомог та пенсій. Про це йдеться в законопроекті № 0049 "Про ратифікацію угоди між Україною та Державою Ізраїль про соціальне забезпечення", текст якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

Метою прийняття проекту акта є набрання чинності угодою між Україною та Державою Ізраїль про соціальне забезпечення, підписаною 28 вересня 2012 р. у м. Нью-Йорку.

Угода передбачає:

- здійснення виплат в рамках загальнообов'язкового державного пенсійного страхування України (стосовно пенсій за віком, по інвалідності, по втраті годувальника);

- здійснення виплат в рамках загальнообов'язкового державного соцстрахування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України;

- здійснення виплат в рамках закону про національне страхування Ізраїлю (Консолідована версія) 5755-1995 в частині, яка стосується: страхування за віком та на випадок втрати годувальника; страхування на випадок інвалідності; страхування від нещасного випадку на виробництві.

- зарахування, у разі необхідності, страхового стажу, набутого на території України або Ізраїлю, при визначенні права та призначенні допомоги та пенсії, передбаченої даною угодою.

Крім того, у додатку до документа йдеться, що Україна буде щомісяця виплачувати своїм пенсіонерам, які проживають в Ізраїлі 1,5 тис. грн пенсії. Щороку на цю програму Пенсійним фондом України буде виділятися 587 млн 806,3 тис. грн.