ua en ru

Янукович доручив вжити заходів із протидії легалізації доходів

Президент України Віктор Янукович підписав доручення щодо запобігання та протидії злочинній діяльності організованих злочинних угрупувань з легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансування тероризму. Про це повідомила прес-служба Президента України.

"Відповідно до цього доручення уряд спільно з Радою Національної безпеки і оборони за участю регуляторів фінансового ринку має забезпечити активізацію роботи з цього питання, зокрема зі здійснення заходів фінансового моніторингу", - йдеться у дорученні.

Так, Президент доручив прем'єр-міністру України Миколі Азарову та секретарю РНБО Андрію Клюєву до 2 вересня 2013 р. забезпечити активізацію за участю НБУ та НКЦПФР, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, роботи щодо протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму, зокрема здійснення заходів фінансового моніторингу.

Крім того, Янукович доручив Азарову, Клюєву, голові СБУ Олександру Якименко та голові Служби зовнішньої розвідки Григорію Ілляшову до 2 вересня 2013 р. за участю ГПУ: активізувати роботу щодо виявлення схем і механізмів легалізації доходів, одержаних внаслідок організованої злочинної діяльності, та перерозподілу таких доходів, притягнення в установленому порядку винних осіб до відповідальності; посилити взаємодії правоохоронних та інших державних органів з питань боротьби з організованою злочинністю, поліпшення міжвідомчого співробітництва контролюючих і правоохоронних органів та здійсненими заходи міжнародного співробітництва у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму щодо виконання судових рішень, які стосуються конфіскації таких доходів, а також учинення процесуальних дій у межах кримінального провадження щодо легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму.

Також Президент доручив генпрокурору Віктору Пшонці посилити нагляд за додержанням і застосуванням законів з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму.

Крім того, Янукович доручив Клюєву до 31 жовтня 2013 р. забезпечити підготовку до розгляду на засіданні РНБО питання про стан запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму.

Нагадаємо, раніше Мінекономрозвитку запропонувало створити комісію з питань застосування санкцій за легалізацію доходів, отриманих злочинним шляхом.