ua en ru

Янукович підпише указ про виконання умов ЄС, необхідних для підписання СА, в кінці поточного тижня, - джерело

Президент України Віктор Янукович затягнув виконання ще одного зобов'язання перед Євросоюзом, не затвердивши на минулому тижні порядок виконання рекомендацій ЄС про умови підписання угоди про асоціацію з Україною. В адміністрації Президента стверджують, що глава держави все ж підпише даний документ, повідоляє "Комерсант-Україна".

Виконання Україною умов, необхідних для підписання угоди про асоціацію (СА) з Євросоюзом, знову затягується. В ході недавнього саміту Україна-ЄС Віктор Янукович пообіцяв європейським колегам підписати указ, який зобов'язує всі органи влади виконувати рекомендації Брюсселя. У документі планувалося врахувати ключові вимоги "списку Фюле" - переліку індикаторів готовності Києва до підписання СА.

"Президент пообіцяв, що скоро підпише указ ... Нам також обіцяно, що в ньому будуть відображені рішення, прийняті на саміті Україна-ЄС", - заявляв раніше єврокомісар Штефан Фюле. Джерело в дипломатичних колах уточнило, що мова йшла про необхідність підписання документа в найкоротші терміни - не пізніше минулого тижня, а його відсутність до сьогоднішнього дня "є приводом для занепокоєння".

Інший співрозмовник уточнив, що проект президентського указу був готовий ще в лютому, проте потім "застряг" на узгодженні в структурних підрозділах адміністрації Президента (АП) і Кабінету міністрів, куди він також був переданий на візування. Із секретаріату уряду нібито надходили негативні сигнали щодо перспектив його затвердження.

Офіційний Брюссель уже висловив стурбованість з даного питання. 6 березня голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінскій провів зустріч з радником Президента Андрієм Гончаруком. Той запевнив європейського дипломата, що документ буде підписано. "Пан Томбінскій за підсумками зустрічі був налаштований дуже оптимістично", - повідомило інформоване джерело.

В адміністрації Президента запевнили, що глава держави не відмовляється від обіцянок. "Документ проходить останні погодження. Цілком можливо, що він буде підписаний і оприлюднений наприкінці поточного тижня. Передбачається, що це буде великий, всеохоплюючий документ. Швидше за все, він буде виданий не як указ, а як розпорядження Президента". Зміна запланованого юридичного статусу документа не позначиться на його значущості - президентські розпорядження, так само як і укази, є обов'язковими для виконання.

Читайте також: ЄС не очікував "якогось дива" від саміту Україна-ЄС, - Томбінскій.