ua en ru

Янукович підписав закон про громадські об'єднання

Президент України Віктор Янукович підписав закон про громадські об'єднання, за яким вони зможуть вести підприємницьку діяльність в рамках свого статуту. Про це сьогодні під час брифінгу повідомила радник Президента, керівник головного управління з питань конституційно-правової модернізації АПУ Марина Ставнійчук, передає кореспондент РБК-Україна.

"Закон про об'єднання громадян передбачає два види громадських об'єднань. Насамперед, це громадські організації, які включають можливість діяльності громадян України, і разом з тим передбачена можливість утворення громадських спілок, що дають можливість поруч з громадянами України брати участь в діяльності також і приватним юридичним особам. Надзвичайно важливим є право займатись підприємницькою діяльністю, яка пов'язана насамперед з забезпеченням мети, завдань, які передбачені для того чи іншого об'єднання в їхньому статуті. Це не та підприємницька діяльність, яка має на меті отримання прибутку, а та, яка дає можливість організаціям ... забезпечити виконання своїх статутних завдань, мети" - сказала Ставнійчук.

За її словами, за законом спрощуються процедури реєстрації організації за своїм порядком та строками. "Орган, який реєструє те чи інше громадське об'єднання, перевіряє статут цієї організації виключно на відповідність законам та Конституції України і більше жодного разу орган реєстрації організацій не має перевіряти питання відповідності тих чи інших статутів... Сім днів має право розглядати орган реєстрації документів, це чітко визначена процедура..." - зазначила вона.

Закон вступає в дію з 1 січня 2013 року у зв'язку з тим, що є необхідність внесення змін до низки нормативних та підзаконних актів.

Нагадаємо, 22 березня Верховна Рада прийняла закон про громадські об'єднання.