ua en ru

Янукович підписав закон про трансферне ціноутворення

Президент України Віктор Янукович підписав закон 408-VII про трансферне ціноутворення.

Нагадаємо, 4 липня Верховна Рада (ВР) України прийняла в другому читанні та в цілому урядовий законопроект № 2515 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення". За проголосували 231 народний депутат при мінімально необхідних 226.

Законопроект передбачає податковий контроль за трансферним ціноутворенням і передбачає застосування центральним органом державної податкової служби системи заходів щодо встановлення відповідності цін в операціях між пов'язаними особами рівню ринкових цін.

Податковий контроль за трансферним ціноутворенням грунтується на принципі "витягнутої руки" (Arm's length principle) - міжнародному стандарті, узгодженому державами-членами ОЕСР в якості рекомендованого до використання щодо встановлення трансфертних цін для податкових потреб.

Законом передбачено, що контроль за трансферним ціноутворенням здійснюватися при проведенні операцій, обсяг яких з кожним контрагентом становить більше 50 млн грн на рік: між пов'язаними особами; між особами, хоча б одне з яких зареєстровано на або території в якій ставка податку на прибуток (корпоративний податок) на 5 і більше процентних пунктів менше, ніж в Україні.

Для контролю за трансферним ціноутворенням будуть використовуватися 5 методів з подальшою пріоритетності їх застосування: порівняльної неконтрольованої ціни (аналогів продажу); ціни перепродажу; витрати плюс; чистого прибутку; розподілу прибутку.
Платники податків разом з річною декларацією податку на прибуток будуть подавати звіт про проведені ними протягом року контрольовані операції.

Виключили пропозицію про неможливість використання інспекторами інших методів визначення ринкових цін, крім тих, що застосовуються платниками, а також норму про те, що ринковою вартістю вважається ціна, погоджена на момент складання договору.

Норми закону мають набрати чинності з вересня 2013 р., а не з 1 січня 2014 р.

Крім того, члени комітету підтримали пропозицію про добровільність застосування механізму відхилення від ринкових цін на 5% аграріями, металургійними і хімічними підприємствами.Так, за даними Міністерства доходів і зборів, сума додаткових доходів, які надійдуть до бюджету у разі прийняття закону про трансферне ціноутворення, складе близько 20 млрд грн. Разом з тим, у Міндоходів зазначали, що перед розглядом у парламенті великий бізнес намагається домогтися обмеження дії трансфертного закону лише зовнішньоекономічними операціями, в той час як міністерство наполягає на поширенні держконтролю і на операції між резидентами всередині країни.

"Завдяки прописаних норм законодавства ця система не створить незручностей для малого і середнього бізнесу. Я вважаю, що прийняття цього закону дозволить нам рухатися в тренді, в якому зараз рухаються всі провідні економіки світу. Сьогодні існує глобальний виклик до боротьби з податковими гаванями, усі працюють над тим, щоб побудувати ефективну систему контролю. Ми в Україні також це зробимо", - констатував міністр Клименко.

Свою позицію у Міністерстві доходів і зборів аргументують тим, що через існування всередині України безлічі податкових пільг підприємства мають можливість оптимізувати сплату податків.