ua en ru

Янукович підписав закон про розширення повноважень Рахункової палати

Президент України Віктор Янукович сьогодні, 3 жовтня, підписав закон №586- VII "Про внесення змін до статті 98 Конституції України".

Президент України Віктор Янукович (на фото) сьогодні, 3 жовтня, підписав закон №586- VII "Про внесення змін до статті 98 Конституції України". Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Зазначимо, що Верховна Рада (ВР) прийняла відповідний документ 19 вересня. Законодавча ініціатива знайшла широку підтримку в сесійній залі парламенту. Розширення повноважень Рахункової палати схвалили 380 народних депутатів при мінімально необхідних 226-ти.

Як відомо, відповідний президентський законопроект був зареєстрований у ВР в січні ц.р.

Законом розширюються повноваження Рахункової палати шляхом внесення змін до Конституції. Відповідно до закону, Рахункова палата контролюватиме не лише використання коштів держбюджету, але і їхнє надходження.

Контроль від імені ВР за надходженням коштів до державного бюджету та їх використанням здійснює Рахункова палата. Організація, повноваження і порядок діяльності Рахункової палати будуть визначатися окремим законом.

Зазначимо, що здійснення контролю над виконанням держбюджету, як доходної, так і видаткової частин, є вимогою основоположних міжнародних документів у сфері контролю державних фінансів, зокрема, Лімської декларації керівних принципів аудиту державних фінансів (1977 р.) і Мексиканської декларації незалежності вищих органів фінансового контролю (2007 р.).

Конституційний суд України (КСУ) визнав 23 травня ц.р. законопроект №2049 "Про внесення змін до статті 98 Конституції (щодо повноважень Рахункової палати)" таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Основного закону. Рада направила цей документ до КСУ 16 квітня ц.р.

Очікується, що у складі Рахункової палати України буде забезпечено політичне представництво кожної парламентської фракції. Про це з посиланням на спікера Володимира Рибака та голову фракції ПР Олександра Єфремова заявляв лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк за підсумками погоджувальної ради.

Головою Рахункової палати України є Роман Магута. На цю посаду він був обраний таємним голосуванням 12 квітня 2012 р.