ua en ru

Янукович підписав закон про надання нотаріусам прав держреєстратора нерухомості

Президент України Віктор Янукович підписав закон №5037-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно".

Президент України Віктор Янукович підписав закон №5037-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно". Про це повідомляє прес-служба Президента України.

Закон спрямований на вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок і прав на нерухоме майно, зокрема: законом передбачається можливість подання документів на державну реєстрацію прав як у паперовій, так і в електронній формі шляхом впровадження механізму їх надання державним кадастровим реєстратором; наділення нотаріусів повноваженнями державного реєстратора прав на нерухоме майно, що виникають в результаті вчинення нотаріальних дій, а саме - вчинення нотаріусами державної реєстрації прав власності, реєстрація яких була проведена у відповідності до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, при вчиненні нотаріальної дії з нерухомістю, об'єктом незавершеного будівництва, а також державної реєстрації прав в результаті вчинення нотаріальної дії з такими об'єктами, можливість отримання витягу з Державного реєстру прав на нерухоме майно особам, які мають речові права на чуже нерухоме майно, а також інформації про наявність іпотеки та обтяжень прав на нерухоме майно звільнення фізичних і юридичних осіб від сплати державного мита при проведенні державної реєстрації прав, що виникли та зареєстровані до проведення державної реєстрації прав в порядку, визначеному законом України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень". Визначено порядок взаємодії органів державної реєстрації прав з органами державної виконавчої служби.

Крім того, законом передбачається удосконалити порядок державної реєстрації земельної ділянки. У зв'язку з цим законопроектом пропонується внести зміни в закон "Про Державний земельний кадастр" і виключити положення згідно з яким державна реєстрація земельної ділянки скасовується державним кадастровим реєстратором, який здійснює таку реєстрацію, у разі якщо протягом одного року з дня здійснення державної реєстрації земельної ділянки речове право на нього не зареєстровано з вини заявника.

Верховна Рада України ухвалила відповідний закон 4 липня.