ua en ru

Янукович: Ми налаштовані перевести газові переговори у середньострокове русло, щоб частину питань вирішити у цьому році

Президент України Віктор Янукович наголошує, що Україна і Росія в подальшому мають поглиблювати співробітництво в газовій сфері. Про це глава української держави заявив під час зустрічі з Президентом Росії Дмитром Медведєвим, що відбулася 20 грудня в резиденції "Горки".
На переконання Януковича, сьогодні важливо якомога швидше завершити українсько-російські переговори з газових питань. "Дуже важливо, щоб ця робота йшла до завершення. Ми налаштовані ці переговори не просто завершувати, ми налаштовані їх перевести у середньострокове русло - щоб частину питань ми могли вирішити зараз, у цьому році, - і прийняти якісь стратегічні рішення. У подальшому, звісно, нам треба поглиблювати питання співробітництва в газовій сфері", - заявив Янукович.
"Мене радує, що в нас пішло взаєморозуміння, і в підсумку є перспектива", - зауважив Президент.
Зі свого боку Президент Росії також висловився за важливість налагодження співробітництва країн у газовій сфері. "Існують різні підходи, яким чином налагодити це партнерство. Я вважаю, що вже час це зробити. Це було б вигідно і для російського, і для українського народів. Що стосується конкретних моментів, думаю, ми могли б почати ці переговори... Але в подальшому цю тему повинні продовжити наші уряди", - сказав Медведєв.
Говорячи про українсько-російську співпрацю в інших сферах, Президент України зокрема звернув увагу на хорошу динаміку в питаннях атомної енергетики. "Наші компанії, на наш погляд, працюють ефективно. У нас хороша перспектива співробітництва", - сказав Янукович. На його думку, Україна і Росія також можуть посилювати співробітництво у транспортуванні електроенергії.
Президент високо оцінив організацію та рівень проведення 20-го засідання Ради глав держав-учасниць СНД. Водночас він висловив переконання, що взаємодія в рамках СНД може бути посилена.
Янукович, крім того, назвав позитивним рішення щодо зони вільної торгівлі в рамках Співдружності. "Те, що ви прийняли, я скажу, історичне рішення - дуже добре. Це надихає всіх. Але треба подумати, щоб ми синхронізували наші дії з ратифікації (цього документу)", - зауважив він. Президент звернувся до свого російського колеги з проханням взяти на себе координацію цього питання.