ua en ru

WikiLeaks: США намагалися перешкодити продажу російської зброї Венесуелі

Влада США намагалася перешкодити Росії продавати зброю Венесуелі. Вона неодноразово висловлювала побоювання, що російська зброя, після того як опиняється у венесуельської влади, потрапляє до бойовиків угрупування "Революційних збройних сил Колумбії" (FARC), що веде війну проти колумбійського уряду.

Державний департамент США неодноразово повідомляв про відповідні факти, і це відбувалося і за адміністрації Джорджа Буша, і за нинішньої адміністрації Барака Обами. Інформація про це міститься в матеріалах листування американських дипломатів, які потрапили до організаторів сайту WikiLeaks, передає РБК.

З листування американських дипломатів також випливає, що представники Державного департаменту США неодноразово порушували тему продажу зброї для Венесуели під час різних переговорів. Наприклад, у березні 2010 р. державний секретар Хіларі Клінтон обговорювала це питання з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, передає Reuters.

Венесуела придбала не менше 1 тис. 800 переносних зенітно-ракетних комплексів СА-24, понад 100 тис. автоматів Калашникова, а також бойові вертольоти й винищувачі "Су" конструкції фірми "Сухий". За даними американських дипломатів, 2009 р. Москва продала Каракасу зброю на суму понад 5 млрд дол.