ua en ru

WikiLeaks розкриває неофіційну точку зору на роль Д.Медвєдєва, обіцяно документи про зв'язки зі злочинністю

Нові конфіденційні документи, зібрані скандальним порталом WikiLeaks, виявляють, яким є "неофіційне" сприйняття американськими дипломатами та урядовими чиновниками таких ключових фігур світової політики, як президент Франції Ніколя Саркозі, голови урядів Італії - Сильвіо Берлусконі та Росії - Володимир Путін, передає РБК.

Десятки тисяч нових секретних документів поки недоступні на серверах WikiLeaks, оскільки сайт зазнає масованої хакерської атаки типу DDOS, проте ці матеріали було завчасно передано до провідних західних видань - The New York Times (США), The Guardian (Великобританія), Le Monde (Франція) , Der Spiegel (Німеччина) та El Pais (Іспанія).

Раніше WikiLeaks анонсував публікацію 250 тис. секретних документів уряду США (головно дипломатичне листування), обіцяючи, крім іншого, викривати й корупцію російських чиновників. Опубліковані вже нині матеріали, пов'язані з Росією, з'ясовують цікаві деталі неофіційного ставлення американських дипломатів до російської влади.

Так, наприкінці 2008 р. посольство США в Москві надіслало до Вашингтона повідомлення, в якому президента РФ Дмитра Медвєдєва описано як "Робіна стосовно Бетмена-Путіна". Американські дипломати мали на увазі голлівудський фільм 1997 р. "Бетмен і Робін" зі знаменитої серії про вигаданого супергероя. У цьому фільмі "людина - кажан", що раніше діяла сама, бере підпомічником молодшого та менш досвідченого товариша Робіна.

Газета New York Times звернула увагу на стурбованість американських дипломатів "надзвичайно близькими стосунками" між В.Путіним і С.Берлусконі, проявами яких є "щедрі подарунки", вигідні енергетичні контракти, а також якийсь "тіньовий" посередник з російськомовних італійців. 2009 р. дипломати відзначали, що С.Берлусконі "дедалі більше стає провідником інтересів В.Путіна в Європі". Крім того, з американської дипломатичної кореспонденції випливає, що В.Путін хоч і є верховною публічною фігурою в Росії, але не завжди здатен впоратися з армією бюрократів, які нерідко ігнорують його розпорядження.

Увагу британських ЗМІ привернула дипломатична депеша, в якій В.Путіна схарактеризовано як alpha-dog, тобто "альфа-самця", "собаку - ватажка зграї". Варто відзначити, що інших державних лідерів охарактеризовано настільки ж недипломатично: так, про президента Афганістану Хаміда Карзая сказано, що ним "рухає параноя", а іранського лідера Махмуда Ахмадінежада навіть порівнюють з Адольфом Гітлером.

WikiLeaks також обіцяє оприлюнити технічні деталі секретних російсько-американських переговорів щодо СНО в Женеві та викрити передбачувані зв'язки російської влади з організованою злочинністю. Крім того, нові документи WikiLeaks викривають закулісні інтриги в Раді Безпеки ООН, що зовсім не відповідають декларованому "перезавантаженню" відносин між Росією та США. Як повідомляє газета Guardian, Вашингтон провадить таємну розвідувальну кампанію, об'єктами якої стали перші особи в Раді безпеки ООН, зокрема генеральний секретар Пан Гі Мун і постійні представники Росії, Китаю, Франції та Великобританії.