ua en ru

WikiLeaks опублікував документи ЦРУ про систему управління ракетами літаків

WikiLeaks опублікував документи ЦРУ про систему управління ракетами літаків Фото: WikiLeaks (колаж РБК-Україна)

Секретні матеріали пов'язані з проектом ЦРУ Protego

Портал WikiLeaks опублікував чотири секретні документи, пов'язані з проектом Центрального розвідувального управління США Protego - система управління ракетами, заснована на технології PIC. Відповідний архів оприлюднений на сайт WikiLeaks.

Згідно з повідомленням, систему PIC (peripheral interface controller - контролер інтерфейсу периферії) розробила американська компанія Raytheon, що спеціалізується на продуктах для оборони і кібербезпеки, реалізація проекту Protego відбувалася в 2014-2015 роках.

Система управління ракетами встановлюється на літаках з двигунами Pratt & Whitney, оснащених системами запуску ракет "повітря-повітря" і "повітря-земля", вона складається з окремих блоків мікроконтролерів, які обмінюються даними по зашифрованих каналах зв'язку.

Мікроконтролери стежать за станом самої ракети, пускової труби і тримачів ракети.

Головний процесор системи приймає три типи сигналів: про перебування літака в районі проведення операції, про наявність GPS-сигналу, про відповідність поточного часу параметрам операції, і запускаються ракети, тільки якщо всі три сигнали позитивні.

При цьому передбачені заходи безпеки, які дають змогу знищити ключі шифрування і аутентифікації системи.

Крім чотирьох секретних документів опубліковані ще 37 матеріалів, пов'язаних з Protego - інструкції з експлуатації обладнання та програмного забезпечення від компанії Microchip Technology.

Як зазначає WikiLeaks, документи відрізняються від звичайних публікацій порталу, пов'язаних із засобами і системами злому комп'ютерних систем і засобів зв'язку, що застосовуються в ЦРУ, і немає чіткого пояснення, чому ці дані опинилися серед документів ЦРУ, пов'язаних із кібератаками.

Нагадаємо, у липні портал WikiLeaks розсекретив документи Центрального розвідувального управління США про програму перехоплення СМС-повідомлень.