ua en ru

Washington Post: допомога Заходу лише підживлює корупцію в Україні

Washington Post: допомога Заходу лише підживлює корупцію в Україні Фото: Петро Порошенко вытаэ Володимира Гройсмана з призначенням у прем'єри

У США вийшла нова стаття про корупцію в Україні

Західні гроші лише допомогли українським елітам не працювати над реформуванням своєї країни і далі продовжувати грабувати її. Про це йдеться у статті американського видання Washington Post.

Оглядачі газети Ніл Абрамс і професор політології Каліфорнійського університету Стівен Фіш висловили сумніви в тому, що фінансова допомога західних інститутів, зокрема МВФ, допомагає Україні виходити з кризи.

"Останні 25 років західні донори направляють мільярди доларів у посткомуністичну Україну з двома основними цілями: допомогти країні побудувати самопідтримуючу, конкурентоспроможну ринкову економіку, а також закласти правову і нормативну основу для формування правової держави", - зазначають автори.

Вони переконані, що навіть зараз в Україні процвітає корупція в державних структурах високого рівня. Абрамс і Фіш нагадують про політичну кризу, яка закінчилася не так давно призначенням нового уряду. Проблеми почалися з відставки міністра фінансів Айвараса Абромавичуса, яка виявила, що "скромні успіхи економічних реформ були змиті безкарністю на "верхівці" і відсутністю прогресу в реформуванні суспільних служб".

"Ці події піднімають питання: чи дійсно західна допомога підтримує реформи в Україні? Або вона допомагає тільки закоренілим елітам продовжувати красти і не будувати ефективну державу?" - запитується у статті.


Там також зазначено, що нині більшість виплат на підтримку України заморожені, а донори чекають, коли її уряд представить програму економічних реформ. Але МВФ уже подав сигнал, що збирається відновити співпрацю з українським урядом. Якщо це станеться, виплати продовжать і інші донори, такі як США і ЄС.

"Це шаблон, який існує вже давно. Західні уряди і позичальники час від часу заморожують допомогу для України, коли ознаки корупції і свавілля стане неможливо ігнорувати. Але потім потік грошей відновлюється, як тільки уряд дає зрозуміти, що змінив свою поведінку", - йдеться у статті.

Одним із варіантів щодо країни оглядачі вважають відмову від допомоги України до тих пір, поки від влади не буде усунено чиновників, які були у минулих корупційних урядах.

Нагадаємо, раніше американська газета The New York Times у своїй статті розкритикувала політику президента Петра Порошенка, зокрема повідомлялося, що Порошенко спеціально допускає продовження корупційних практик у країні, щоб зберегти можливість політичного маневру.