ua en ru

Вищий госпсуд, захищаючи інвесторів, повернув справу "Свиспорт Україна" на новий розгляд

У швейцарської хендлінгової компанії "Свиспорт Інтернешнл" з'явився шанс повернути контроль над ТОВ "Свиспорт Україна". Вищий господарський суд України 2 жовтня скасував рішення Київського апеляційного госпсуду про передачу української філії "Свиспорт Інтернешнл" Міжнародним авіалініям України, та повернув справу на новий розгляд.

Нагадаємо, що конфлікт навколо ТОВ "Свиспорт Україна" між учасниками - "Свиспорт Інтернешнл" (70,6%) і Міжнародними авіалініями України (29,4%) - загострився 2012 р. МАУ подала позов у Господарський суд Києва з вимогою визнати право власності на 70,6% частки, що належить "Свиспорт Інтернешнл", а також примусово укласти договір купівлі-продажу частки "Свиспорт Інтернешнл", і виграла справу. Однак "Свиспорт Інтернешнл" подав апеляційну скаргу, яку частково задовольнили, а потім і касаційну. У березні поточного року "Свиспорт Інтернешнл" повідомила про те, що після рішення Київського апеляційного господарського суду вона повністю втратила контроль над своєю філією. У заяві компанії також було сказано, що така втрата власності є наслідком успішної атаки рейдерів.

Експерти підтримують ініціативу щодо створення в Україні "Антирейдерським" комісії, перше засідання якої відбулося 16 вересня. На ньому комісія на чолі з першим віце-прем'єр-міністром Сергієм Арбузовим розглядала і конфлікт навколо ТОВ "Свиспорт Україна".

За словами першого віце-прем'єра, отримання контролю над бізнес-активами здійснюється за допомогою таких схем, як отримання неправомірно прийнятих судових рішень, організація сумнівних акціонерних зборів і т.д.
"Президент України Віктор Федорович Янукович неодноразово підкреслював неприпустимість такого явища, як корупція у складі органів виконавчої влади, правоохоронних органів та суддівського корпусу. Жоден випадок не повинен залишатися без реагування. Саме заради досягнення цієї мети Уряд ініціював створення нашої Комісії", - наголосив Арбузов.