ua en ru

Вищий госпсуд повернув харківській групі компаній "Таргет" застави "ВТБ Банку" на 15 млн дол

Вищий господарський суд постановою N5023/4165/11 від 19 жовтня залишив у силі рішення судів нижчих інстанцій, які присудили відібрати у "ВТБ Банку" заставне майно на приблизно 15 млн дол і передати його ТОВ "Таміра" (входить у ГК "Таргет"). Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".
Суди за позовом "Таміри" визнали незаконними дії харківського міського Бюро технічної інвентаризації, яке передало "ВТБ Банку" торгові центри в Харкові, які належать ГК "Таргет". Банк отримав заставне майно на свій баланс завдяки іпотечному застереженню в кредитних договорах. Це, як вважають в "Тамірі", суперечить закону "Про іпотеку".
ТОВ "Таміра", як і його поручитель ТОВ "Ольга" (також входить у ГК "Таргет"), 31 січня цього року прийняли рішення ліквідуватися. Вже знаходячись у стадії ліквідації, вони в травні подали позови до "ВТБ Банку". За даними ліквідаторів цих ТОВ від 18 травня, компанії повинні кредиторам більше 1 млрд грн. Вже 2 червня їх визнали банкрутами.
Група компаній "Таргет" - один з найбільших операторів продуктового роздробу в Харкові. Керує продуктової мережею Target (21 магазин в Харкові і області), трьома магазинами побутової техніки та електроніки. Основними власниками є брати Андрій і Владислав Протаси.
За словами банкірів, група "Таргет" повинна 200 млн дол. "Укрексімбанку", "ВТБ Банку", "ВіЕйБі Банку", "ТАСкомбанку", "Альфа банку", "Дочірньому банку Ощадбанку Росії", банків "Базис", "Фінанси і Кредит", "Хрещатик" і "СЕБ Банку" (правонаступник "Факторіал-Банку"). Заборгованість не погашається з 2009 року, але банкіри сподівалися стягнути майно з боржника. "Укрексімбанк" через Генпрокуратуру навіть домігся порушення кримінальної справи відносно керівництва ТОВ "Таміра" і "Ольга", однак рік тому Київський райсуд Харкова скасував постанову слідчого по цій справі. В "Укрексімбанку" неофіційно підтвердили наявність заборгованості, але від коментарів відмовилися. У багатьох банках підтвердили факт судових розглядів з цими двома компаніями, але не захотіли їх обговорювати. Брати Протас вчора були недоступні для коментарів.
У "ВТБ Банку визнають", що ринкова вартість вилучених у "Target" площ (експерти оцінювали їх в 15 млн дол) не покриває заборгованість групи в 84,8 млн. "Майно можна не продавати, здавати в оренду, оскільки воно користується великим попитом в Харкові. За допомогою здачі в оренду або продажу цього майна ми планували компенсувати втрати, пов'язані з неповерненням кредитів,- заявив голова правління "ВТБ Банку" Вадим Пушкарьов.- Однак зараз, всупереч закону і логіці, забирають наше майно, яке ми отримали через БТІ в законному порядку. Створено прецедент, який полягає в тому, що банк не може отримати доступ до майна боржника".