ua en ru

Вища кваліфікаційна комісія нотаріату затвердила план роботи на 2013 р

Міністр юстиції України Олена Лукаш сьогодні, 5 серпня, провела перше засідання Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату в оновленому складі. Про це повідомляє прес-служба Мін'юсту.

"Система нотаріату в Україні потребує уваги і змін. Базовими у вашій роботі повинні бути дотримання прав громадян та їх захист, тому щоденною працею ви повинні виконувати місію, яка на вас покладена", - підкреслила Лукаш.

Як вже повідомлялося, наказом від 1 серпня 2013 р. міністр юстиції затвердив новий склад Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату при Міністерстві юстиції України. Пріоритетом формування нового складу Комісії було регіональне представництво з 11 членів Комісії 8 представлено регіонами України, що дає можливість бачити картину вчинення нотаріальних дій на всій території України. Крім того, 9 членів комісії - це фахівці, які мають значний досвід (більше 15 років практичної роботи нотаріуса).

"Зараз перед нотаріальним співтовариством стоять нові вимоги до якості публічних послуг і вдосконалення механізму забезпечення законних прав кожного громадянина", - підкреслила Лукаш.

Заступником голови Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату на засіданні було обрано приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Володимира Марченка. Було також затверджено графік роботи Комісії на поточний рік.

Членами комісії було обговорено низку пропозицій щодо вдосконалення законодавства з питань комунікацій між громадянами, нотаріусами та Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату.

Під час засідання також прозвучали пропозиції запровадити на перспективу принцип тестової системи складання іспитів, також унеможливить у подальшому суб'єктивний фактор і корупційну складову в оцінці знань осіб, які мають намір займатися нотаріальною діяльністю.

Для збільшення кількості осіб, які можуть бути допущені до іспиту на право заняття нотаріальною діяльністю, Комісія прийняла рішення про перенесення дати кваліфікаційного іспиту на 29 жовтня 2013 р.

Під час засідання Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату відзначалося, що результатом нотаріальної реформи мають стати мінімізація фінансових витрат громадян і скорочення часу на обслуговування населення. Обговорювалося також питання продовження реформування нотаріату, зокрема, підвищення рівня якості надання публічних послуг, до яких належать вчинення нотаріальних дій та послуги з реєстрації прав, оскільки ця сфера є одним з ключових пріоритетів реформ, впроваджуваних в країні.