ua en ru

Високу посаду в НАБ ледь не отримав фігурант скандалу, - ЗМІ

Високу посаду в НАБ ледь не отримав фігурант скандалу, - ЗМІ Фото: Семен Кривоніс

В кінці квітня цього року конкурс на посаду директора Одеського територіального управління Національного антикорупційного бюро виграв Семен Кривоніс. Одеське управління бюро має повноваження ловити корупціонерів не тільки в Одеській області, але і в Херсонській, Миколаївській та Кіровоградській. Семен Кривоніс сам опинився серед тих, кого недавно ловили борці з корупцією, повідомляє "Слідство.Інфо".

Так, восени 2014-го року Кривоніс став фігурантом кримінальної справи про отримання хабара в особливо великому розмірі, повідомляє "Слідство. Інфо". За версією прокуратури, Кривоніс, очолюючи в Київській області, Обухівський районний відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, разом з сільським головою Старих Безрадичів вимагали від підприємця 120 тисяч доларів за виділення земельної ділянки.


Жителі села розповідають, що майже всі земельні ділянки навколо Старих Безрадичів сільрада вже давно роздала заможним покупцям.

Автори передачі нагадали, що директор НАБ Артем Ситник виступає за жорсткий конкурсний відбір кандидатів на посади в Бюро. І Семен Кривоніс переміг 58 суперників, причому, у нього було істотну перевагу перед іншими кандидатами. На сьогодні він працює першим заступником Юлії Марушевський на Одеській митниці (є представницею команди губернатора Одеської області Міхеїла Саакашвілі – ред.). Його нинішня очільниця добре відгукується про свого підлеглого.

Але "Слідство. Інфо" вирішили ретельно перевірити біографію головного антикорупціонера півдня України. До роботи на Одеській митниці Семен Кривоніс з 2011 по 2015 рік очолював в Київській області, Обухівський районний відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно. Документи по всіх земельних ділянках і будинках Обухівського району проходили через його руки. Тут найдорожчі земельні ділянки в Київській області. Конча-Заспа, Нові і Старі Безрадичі, Романків – відомі місцевості Обухівського району, де розташовані розкішні особняки української еліти.

Декларація молодого борця з корупцією, який більшу частину життя працював на державній службі, викликає чимало питань, відзначають автори розслідування. За 2014 рік Кривоніс заробив 20,7 тисяч гривень. Це менше 2-х тисяч на місяць. Його дружина заробляла ще менше. При цьому, подружжя зібрали чимало майна. Квартира, будинок, 7,5 гектарів землі, з них 2 га в Обухівському районі, там, де Кривоніс керував реєстраційною службою. Сам Кривоніс виправдовується, що тільки одна ділянка придбана, решта – це безоплатна приватизація. А на 2 га землі в 2011 році коштами нібито допомогли батьки - до 300 тисяч гривень. Чому так мало? "Це далеку, далеку, далеку село...", - відповідає Кривоніс.

Але і це не все майно молодого антикорупціонера, констатує "Слідство. Інфо". Селище Новосілки за 3 км від Києва. У цьому будинку, згідно з державного реєстру нерухомого майна, Насіння Кривоноса є квартира на 80 кв. м. Сьогодні таке житло коштує понад 3 млн грн. Цікаво, що ця квартира не вказана в декларації Кривоноса. Чиновник дає своєрідне пояснення цього факту: ні, тому що він подарував квартиру своєї матері. А купив разом з земельною ділянкою в той же період і теж за кошти батьків.

Коли цей матеріал готувався до ефіру, "Слідству. Інфо" стало відомо, що Семен Кривоніс, обраний директором Одеського територіального управління Національного антикорупційного бюро, відмовився від посади. 17 червня, через 2 дні після інтерв'ю "Слідства. Інфо" з паном Кривоносом, Бюро оголосило новий конкурс.

"Відмовившись від роботи в НАБ, Семен Кривоніс повертається на Одеську митницю. Цікаво, яке рішення прийме його керівництво після виходу цього розслідування?", - ставлять питання автори розслідування.