ua en ru

Вийшла нова книга про феномен єврейського містечка України

Нова книга відомого історика Джеффрі Вейдлингера "В тіні містечка: єврейське життя в малих містах Радянської України" буде опублікована найближчим часом у видавництві Індіанського університету в США.

Автор досліджує питання про те, як відновлювалися єврейські громади малих міст України після подій Голокосту, як склалися долі євреїв, які жили і живуть в українській провінції і пов'язують свою долю з нею.

Джеффрі Вейдлингер є професором історії та єврейських досліджень Мічиганського університету, автором книг з історії Московського державного єврейського театру та єврейської публічної культури в період занепаду Російської імперії.

Монографія In the Shadow of the Shtetl обсягом більш ніж 400 сторінок, написана на основі документальних матеріалів, насамперед спогадів 400 жителів України єврейської національності, що стосуються життя довоєнних містечок, трагічних подій Голокосту, життя за Радянської влади.

Автор досліджує уклад життя цих людей, їх сімейні традиції, ставлення до релігії і виконання релігійних обрядів і робить висновок про унікальний історичний феномен - незважаючи на сталінські репресії, Голокост, існування державного антисемітизму, єврейське життя у містечку в Україні збереглася і існує до цих пір.