ua en ru

Виручка від російського експорту енергоносіїв до 2035 р. виросте на 65% - до 420 млрд дол. на рік, - МЕА

Виручка від російського експорту викопних видів палива (нафта, газ, вугілля) до 2035 р. виросте на 65% - до 420 млрд дол. на рік у порівнянні з показником 255 млрд дол., отриманим за підсумками 2010 р. Такий прогноз дає Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) в опублікованій сьогодні річній доповіді World Energy Outlook 2011.
Характеризуючи перспективи російського експорту енергоносіїв, МЕА називає основною тенденцією зсув експортних поставок в Азію при скороченні частки експорту на європейському напрямку. Так, в 2010 р. на країни Євросоюзу доводилося 61% російської виручки від експорту енергоносіїв, тоді як в 2035 р. цей показник скоротиться до 48%. За той же період істотно зросте частка Китаю - з 2% до 20%, прогнозує МЕА.
У доповіді Міжнародного енергетичного агентства також говориться, що Росія залишиться найбільшим виробником газу до 2035 року і стане основним джерелом зростання світових поставок, за нею йдуть Китай, Катар, США і Австралія. Видобуток газу РФ збільшиться на 35% - до 860 млрд куб. м. в 2035 р., при цьому півострів Ямал стане новою точкою опори для російських постачань.
"Завдяки значним енергетичним ресурсам Росія продовжить залишатися наріжним каменем світової енергетичної системи протягом найближчих десятиліть, - відзначає МЕА. - Однак завдання, що стоять перед країною в енергетичному секторі, у багатьох відношеннях не менш вражаючі, ніж розмір її ресурсів".
Основні розроблювані нафтові й газові родовища Росії в Західному Сибіру будуть виснажуватися, виникне необхідність розробляти нове покоління більш витратних родовищ. Щоб забезпечити належні стимули для інвестицій, Росії потрібен податковий режим, що адаптується до умов різних проектів, зазначає агентство.
МЕА закликає РФ підвищувати ефективність своєї економіки, відзначаючи: якби Росія збільшила енергоефективність економіки до рівнів, порівняних з країнами Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), вона могла б заощадити майже третину свого річного споживання первинних енергоресурсів - обсяг, аналогічний річному енергоспоживанню Великобританії.