ua en ru

Виплати кримським вкладникам стягують з українських банків

Майже через рік після створення Фонд захисту вкладників в Криму перейшов від масових виплат страховок кримським вкладникам українських банків до відшкодування власних витрат на ці виплати в судах. Рішення судів отримати нескладно, однак виконувати їх добровільно українські банки не хочуть або не можуть в силу неплатоспроможності, а їх майна, арештованого в Криму, для компенсації витрат фонду явно недостатньо, пише "Комерсант".

Як повідомили у Фонді захисту вкладників (ФЗВ), фондом в суди Кримського федерального округу виділено понад 800 позовних заяв щодо 37 українських банків на суму виплачених їх кримським відшкодувань вкладникам 17,7 млрд руб. З них судами розглянуто та задоволено 498 заяв на 169,9 млн руб.

Рішення по 173 позовами на 45,6 млн руб. вступили в законну силу. При цьому кримські суди є приблизно 10% українських банків-відповідачів, рішень про відмову в задоволенні позовних вимог немає, спроби оскаржити рішення в користь ФЗВ в апеляції робляться, але успіхом поки не увінчалися, повідомили у фонді.

ФЗВ був заснований у квітні минулого року. Всього ним прийняті рішення про викуп (у рамках компенсації в межах 700 тис. руб.) прав вимог більш ніж 202 тис. кримських вкладників до українських банків на суму 25,6 млрд руб. Компенсації на суму 25,2 млрд руб. отримали 191 тис. осіб. Основні виплати припали на вкладників Приватбанку (13,5 млрд руб.) та Ощадбанку (4,7 млрд руб.).

Випадки, коли українські банки, які пішли з Криму, не розрахувавшись з вкладниками, погоджуються добровільно компенсувати вироблені ФЗВ виплати клієнтам, є, але вони поодинокі, а процес розрахунку непростий.

"Ряд банків, отримавши від фонду інформацію про перехід до нього прав вимоги, висловлюють намір врегулювати заборгованість,- вказують у ФЗВ.- Оскільки проведення прямих розрахунків з фондом для банків може бути важко, ми розглядаємо альтернативні варіанти, серед яких виконання зобов'язань третіми зацікавленими особами".

За даними ФЗВ, в досудовому порядку українські банки врегулювали заборгованість перед фондом на суму понад 100 млн крб. У фонд не називають банки, готові йти на компроміс.

Нагадаємо, раніше МЗС України заявив, що в Криму незаконно "націоналізовані" 400 підприємств.