ua en ru

ВВП США в II кварталі виріс на 1,7%

Валовий внутрішній продукт (ВВП) США, за попередніми даними, виріс на 1,7% в перерахунку на річні темпи у II кварталі 2013 р, повідомило сьогодні Міністерство торгівлі США. Аналітики очікували, що показник підвищився на 1,2%.

Валовий внутрішній продукт (ВВП) США, за попередніми даними, виріс на 1,7% в перерахунку на річні темпи у II кварталі 2013 р, повідомило сьогодні Міністерство торгівлі США. Аналітики очікували, що показник підвищився на 1,2%.

Зазначимо, що в I кварталі 2013 р. ВВП США у порівнянні з попереднім кварталом виріс на 1,8% в перерахунку на річні темпи (annual rate). Дані свідчать про уповільнення зростання економіки США.

Уповільнення темпів зростання ВВП було очікуваним, останні дані про обсяги роздрібних продажів свідчили про це.

Читайте також: Moody's підвищило прогноз по рейтингу США до "стабільного"

Ряд компаній на Волл-стріт переглянули свої прогнози щодо зростання ВВП в другій половині поточного року в бік зниження після публікації даних про динаміку зростання обсягу роздрібних продажів. Роздрібні продажі в США в червні 2013 р. виросли на 0,4% в порівнянні з попереднім місяцем. Причому основним драйвером зростання показника стало збільшення обсягу продажів автомобілів і бензину. Роздрібні продажі без урахування автомобілів продемонстрували нульову динаміку.

Оскільки обсяг роздрібних продажів має значний вплив на валовий внутрішній продукт, великі компанії були змушені переглянути свої прогнози на більш помірні. Morgan Stanley знизив свій прогноз до 0,3% з 0,5%. RBS скоротив прогноз до 0,5% з 0,8%, Nomura переглянув свою оцінку до 1,1% з 1,3%.

Проте експерти вважають, що американці до кінця року більш охоче будуть витрачати накопичення на фоні твердих темпів збільшення кількості робочих місць і зростання споживчої впевненості. Якщо подібні міркування виявляться вірними, то це сприятиме зростанню ВВП США до 2,5% або вище в III і IV кварталах.

За прогнозами експертів, ВВП США в 2013 р. має зрости на 2% в річному вимірі, а в 2014 р. - вже на 3,1%. Раніше американській економіці передбачали зростання на 2,3% в цьому році і на 3,2% в наступному.

Читайте також: США хочуть переконати ЄС у необхідності стимулювання росту

В середині липня Міжнародне рейтингове агентство Moody's змінило прогноз по суверенному кредитному рейтингу США до "негативного" на "стабільний". Сам рейтинг підтверджений на рівні AAA. Негативний прогноз по рейтингу американських боргових зобов'язань було присвоєно в серпні 2011 р.

Основною уразливістю для "стабільного" прогнозу по американських боргових зобов'язаннях в Moody's назвали ймовірне уповільнення зростання ВВП і можливе зростання соціальних витрат уряду у зв'язку з реформою охорони здоров'я.